Fulden KaradalYeliz Yıldırım2019-08-012019-08-0120121304-7280https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRRd01qazJOZz09https://hdl.handle.net/11480/2949Farklı botanik kaynaklardan elde edilen ballarda farklı renk, tat ve kompozisyonlar gözlenebilmektedir. Kristalizasyon, HMF (Hidroksimetilfurfural) miktarı ve diastaz sayısı gibi fiziksel ve kimyasal kalite kriterleri, balın elde edilmesinden tüketilmesine kadar geçen sürede birçok koşuldan etkilenmektedir. Balda beslenme ve sağlık açısından en önemli bileşenler karbonhidratlardır. Bal, temel monosakkaritler olan glukoz ve fruktozla birlikte 25 farklı oligosakkarit içermektedir. Aynı zamanda az miktarda protein, amino asit, enzim, mineral, iz element, vitamin, aroma bileşenleri ve polifenol gibi maddeler de bulunmaktadır. Balın birçok toplum tarafından bilinen tedavi edici özellikleri de bu maddelerden kaynaklanmaktadır. Balın aynı zamanda antimikrobiyel, antiviral, antiparaziter, antiinflamatuar, antioksidan, antimutajenik ve antitümör etkileri de bilinmektedir. Günde 20 g bal, günlük enerji ihtiyacının %3’ünü karşılamaktadır. Tüketicilerin balın besinsel özelliklerinden yararlanabilmesi için bu özelliklerin işleme ve muhafaza koşullarında korunması gerekmektedir. Bu derlemenin amacı; balın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini ortaya koymaktır. Ayrıca balın bileşimi, bileşenlerinin sağlık açısından önemi ve fizyolojik ve besinsel etkileri de sunulmaktadır. Bu konuda tüketici bilincinin arttırılması hedeflenmektedir.Different kinds of colours, tastes and chemical compositions can be observed from honeys of different botanical sources. Crystallization, the amount of HMF and the number of diastase as physical and chemical qulity criteria are affected by many conditions on the time to consumption from the extraction of honey. Carbohydrates are the most important components in terms of nutrition and health in honey Honey contains 25 different oligosaccharides with basic monosaccharides glucose and fructose. Honey also contains small amounts of protein, amino acids, enzyms, minerals, trace elements, vitamins, aroma components and poliphenol. These elements are main sources of the curing characteristics of honey which are known by many society. Besides, antimicrobial, antiviral, antiparasiter, antiinflamatuar, antioksidant, antimutagenic and antitumor affects of honey are well known. 20 g honey per day meets daily energy requiement up to 3%. For consumers to benefit from nutritional traits of honey, these characteristics must be preserved during processing and storage. The aim of this review is to introduce physical, chemical and biological characterictics of honey. Also to present honey’s composition, and importance of its components in terms of health also its physiological and nutritional affects. It’s aimed to improve consumer conscious.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessVeterinerlikBalın kalite nitelikleri, beslenme ve sağlık açısından önemiThe quiality parameters and nutritional and health effect of honeyArticle93197209140296