Kılıçer, Erkan2024-11-072024-11-0720191300-851Xhttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/341853https://hdl.handle.net/11480/13565Günümüzde kırmızı et üretiminde, geleneksel yöntemlerden her geçen gün daha da uzaklaşılmakta ve çiftlik üretimi daha çok tercih edilmektedir. Modern üretimle birlikte, hayvancılık endüstrisinin dünyadaki sera gazı emisyonlarını artırdığı tartışılmaktadır. Söz konusu endüstrinin;arazilerin tahribatı ve verimsiz kullanımı, biyoçeşitliliğin ve toprak kalitesinin bozulması ve sukirliliği gibi başkaca çevre sorunlarını da tetiklediği savunulmaktadır. Ayrıca kırmızı et ve özellikle işlenmiş etin fazlaca tüketilmesinin kanserojen etki yaratmasının yanında koroner kalp veşeker hastalığına sebep olduğu bilim insanlarının yaptığı çalışmalara yansımaktadır. Bu anlamdason yıllarda çeşitli ülkeler ve akademik çevreler tarafından çevre ve insan sağlığının korunmasıve dolayısıyla kırmızı ete olan talebin düşürülebilmesi için kırmızı et üzerinden vergi alınmasıgerektiği konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada kırmızı et üretimi ve tüketimininçevre ve insan sağlığı için taşıdığı riskler ele alınmakta ve yabancı ülke örnekleri ışığında kırmızıete yönelik vergisel tartışmalar ortaya konulmaktadır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenme ve DiyetetikÇevre ÇalışmalarıİktisatYabancı Ülke Örnekleri Işığında Kırmızı Et Üzerine Vergisel TartışmalarReview Article14586373341853