Yıldırım, ZelihaAlaşalvar, Hamza2024-11-042024-11-042023https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=weFMBHaUra8rsS5wi2bmHIKCoYprxNYCB1-3ZDYnrhkYv7Gxmj6Uw77Y4ZAcphEshttps://hdl.handle.net/11480/9291Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim DalıBu tezde, lavanta bitkisinden antioksidan fenolik bileşiklerin ultrases destekli çevre dostu ekstraksiyonunda yeni nesil ekstraksiyon çözücüleri ve pektin filmlerin üretiminde plastikleştirici olarak derin ötektik sıvıların (DÖS'lerin) kullanım potansiyellerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tek değişkenli deneyler, kesirli faktöriyel tasarım, en dik iniş/çıkış yöntemi ve merkezi tümleşik tasarım gibi yöntemler kullanılarak ekstraksiyon koşulları optimize edilmiştir. Film uygulamalarında, kolin klorit: gliserolden oluşan DÖS plastikleştirici, lavantanın DÖS ekstraktının hem plastikleştirici hem de aktif bileşenlerin kaynağı ve liyofilize edilmiş lavanta ekstraktının farklı miktarlarda ilavesinin (%0,5, %1 ve %2) pektin filmlerin özelliklerine olan etkileri incelenmiştir. Ayrıca pektin çözeltileri pişmiş köfte örneklerinde kaplama materyali olarak kullanılmış ve buzdolabı depolama esnasında lipit oksidasyonu üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Sonuçlar, DÖS'nin fenolik bileşiklerin ekstraksiyonunu ve antioksidan ambalaj teknolojisini geliştirmek için faydalı bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir.In this thesis, it was aimed to examine the potential use of deep eutectic liquids (DELs) as new generation extraction solvent and plasticizer in the ultrasound-assisted green extraction of antioxidant phenolic compounds from lavender and the production of pectin-based films. One variable at a time, fractional factorial design, steepest ascent/descent method, and central composite design were used to optimize the extraction conditions. In the film applications, the potential effects of choline chloride: glycerol-based DEL as a plasticizer, DEL extract of lavender as both plasticizer and active ingredient, as well as the addition of lyophilized extract of lavender at different concentrations (0.5%, 1%, and 2%) on the properties of pectin films were evaluated during storage. Furthermore, pectin solutions have been employed as coating material in cooked meatballs, and their effects on lipid oxidation have been evaluated. In conclusion, the results indicate that DEL could be beneficially used to improve the extraction of phenolic compounds and antioxidant packaging technology.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda MühendisliğiFood EngineeringLavantadan biyoaktif bileşiklerin ekstraksiyonunda ve biyobozunur film üretiminde derin ötektik sıvıların kullanımıApplication of deep eutectic liquids in the extraction of bioactive compounds from lavender and the production of biodegradable filmDoctoral Thesis1138847106