Boran, ÖzlemSerbester, Uğur2024-11-072024-11-0720222148-127Xhttps://doi.org/10.24925/turjaf.v10i5.853-860.5010https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/534234https://hdl.handle.net/11480/12248Hayvancılık sektörü, antropojenik sera gazı emisyonlarına katkıda bulunarak iklim değişikliğinde\rönemli bir rol oynamaktadır. Özellikle ruminant hayvanlarının üretim sistemlerinde sera gazı\rsalınımının azaltılmasına yönelik çalışmalar küresel çapta büyük ilgi görmektedir. Metan gazı selüloz,\rhemiselüloz, pektin ve nişasta gibi hidrolize olmuş karbonhidratların rumende mikrobiyal\rfermantasyona uğraması sonucunda oluşmaktadır. Ruminantlar küresel sera gazı emisyonlarının\ryaklaşık %16’sına, küresel antropojenik metan emisyonlarının da %33’üne katkıda bulunmaktadır.\rAtmosferdeki metanın yarılanma ömrünün 12,4 yıl olduğu tahmin edilmekte olup radyoaktif etkisi ve\rküresel ısınma potansiyeli dikkate alındığında bu süre önemlidir. Dünya nüfusunun artması ile birlikte\rbeslenmek için hayvansal ürünlere olan talep yükselecek ve daha fazla hayvansal üretime gereksinim\rduyulacak, bunun sonucunda metan emisyonuda yükselecektir. Hayvansal üretimi düşürmeden metan\remisyonunun azaltılması önem kazanmaktadır. Bu derlemede, ruminant hayvanlardan kaynaklı metan\rsalınımı, azaltma yolları ve ölçüm yöntemleri incelenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiTarımsal Ekonomi ve PolitikaÇevre BilimleriEkolojiZiraat MühendisliğiRuminantlarda Metan Salınımı, Azaltma Stratejileri ve Ölçüm YöntemleriArticle10585386010.24925/turjaf.v10i5.853-860.5010534234