Baltacıoğlu, CemTartıcı, Rabia2021-08-022021-08-0220202020-09Tartıcı, R. (2020). Brokoliden (Brassica oleracea L. var. italica) fenolik madde ekstraksiyonu yöntem ve koşullarının optimizasyonu. (Yüksek Lisans Tezi) Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Niğdehttps://hdl.handle.net/11480/7651Bu çalışmada fenolik içeriğinin yüksek olduğu bilinen brokoliden farklı ekstraksiyon metotları kullanılarak antioksidan biyoaktif bileşik ekstraksiyonu yapılmıştır. Kullanılan yöntemler; klasik çözücü, mikrodalga destekli, ultrason destekli ekstraksiyondur. Taguchi yöntemi kullanarak, her bir ekstraksiyon yöntemi için optimum ekstraksiyon koşulları belirlenmiştir. Toplam fenolik madde, antioksidan kapasite, renk ve askorbik asit tayini yapılmıştır. Klasik ekstraksiyon yönteminde, belirlenen optimum koşullarda ekstrakte edilen toplam fenolik madde, antioksidan kapasitesi ve askorbik asit, sırasıyla 690,94 mg GAE/kg kuru madde (20 °C/15 dk), 19,37 mg/ml (60 °C/30 dk) kuru madde ve 66,743 mg/g kuru madde (20 °C/15 dk) olarak tespit edilmiştir. Mikrodalga destekli ekstraksiyon yönteminde, belirlenen optimum koşullarda alınan sonuçlar ise toplam fenolik madde, antioksidan kapasitesi ve askorbik asit sırasıyla, 725,52 mg GAE/kg kuru madde (360 W/60 s), 12,28 mg/ml kuru madde (900 W/90 s) ve 191,451 mg/100 g kuru madde (360 W/30 s) dir. Ultrason destekli ekstraksiyon yönteminde belirlenen optimum koşullarda ekstrakte edilen toplam fenolik madde, antioksidan kapasitesi ve askorbik asit sırasıyla, 561,84 mg GAE/kg kuru madde (%60/15 dk), 11,28 mg/ml kuru madde (%60/10 dk) ve 508,736 mg/100 g kuru madde (%60/5 dk) olarak tespit edilmiştir. Uygulanan üç yöntem karşılaştırıldığında, mikrodalga destekli ekstraksiyon yönteminin en verimli yöntem olduğu görülmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBrokoliEkstraksiyonOptimizasyonFenolik maddeBroccoliExtractionOptimizationPhenolic contentBrokoliden (Brassica oleracea L. var. italica) fenolik madde ekstraksiyonu yöntem ve koşullarının optimizasyonuOptimization of extraction methods and conditions for phenolic compounds from broccoli (Brassica oleracea L. var. italica)Master Thesis656237