Karadeniz, Erdinçİskenderoğlu, ÖmerHelvacı, İlter2024-11-072024-11-0720221304-75902548-0871https://doi.org/10.24010/soid.1020298https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1122739https://hdl.handle.net/11480/12220Bu araştırmanın amacı, Covid-19 salgınının Türkiye’deki konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinin finansal performansı üzerindeki etkisini ölçek temelinde analiz etmektir. Bu amaçla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan 2019 ve 2020 yıllarına ait konaklama ile yiyecek-içecek hizmetleri sektör bilançoları üzerinde oran analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda likidite açısından Covid-19 salgınının başlamasıyla işletmelerin performansının ölçek bazında önemli değişkenlik göstermediği belirlenmiştir. Finansal yapı oranları açısından Covid-19 salgınının başlamasından sonra işletmelerde daha fazla uzun vadeli yabancı kaynak kullanıldığı belirlenmiştir. Faaliyet ve karlılık oranları açısından ise Covid-19 salgınının başlamasıyla konaklama ile yiyecekiçecek işletmelerinin ölçek büyüklükleri fark etmeksizin tamamında performansın önemli düzeyde düştüğü saptanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessOtelcilikKonaklamaSpor ve Turizmİşletmeİşletme FinansCovid-19 Salgınının Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Finansal Performansına Etkisinin Ölçek Temelinde AnaliziArticle19216217710.24010/soid.10202981122739