Yıldırım, Zelihaİlk, YaselinYıldırım, Metin2024-11-072024-11-0720142148-127Xhttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/188323https://hdl.handle.net/11480/13720Bu çalışmada, Enterococcus faecalis KP tarafından üretilen enterosin KPnin inhibitör aktivitesi üzerine gıda koruyucularından p-hidroksi-benzoik asit ve propil-parabenin etkisi incelenmiştir. Test mikroorganizması olarak enterosin KP bakteriyosinine dayanıklı olan Staphylococcus aureus, Escherichia coli O157:H7 ve Salmonella Typhimurium kullanılmıştır. Enterosin KP (1600 AU/ml) tek başına ve p-hidroksi-benzoik asit (%0,1- 0,3) ve propil-paraben (%0,008-0,16) ile birlikte kullanılarak Staphylococcus aureus, Escherichia coli O157:H7 ve Salmonella Typhimuriumun gelişimi üzerine inhibitör aktivitesi belirlenmiştir. Enterosin KP, p-hidroksi-benzoik asit (%0,1-0,3) ve propilparaben (%0,008-0,16) ile birlikte kullanıldığında inhibitör aktivitesinin arttığı ve hatta Staphylococcus aureus, Escherichia coli O157:H7 ve Salmonella Typhimuriumun enterosin KPye karşı duyarlı hale geçtikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, enterosin KP diğer gıda koruyucu sistemleriyle birlikte kullanıldığında inhibitör aktivitesi ve spektrumunun arttığı saptanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi ve TeknolojisiEnterosin KP'nin Antibakteriyal Aktivitesi Üzerine Para-Hidroksi-Benzoik Asit ile Propil-Parabenin Sinerjit EtkisiArticle2115188323