Akyol, EthemGüneşdoğdu, Mustafa2024-11-072024-11-0720192148-127Xhttps://doi.org/10.24925/turjaf.v7i12.2291-2294.3088https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/355627https://hdl.handle.net/11480/12300Bu çalışma; ultrasonik banyo ve benmari yöntemleri ile ısıl işlem uygulanan kristalize katı ve sıvıpolifloral çiçek ile pamuk ballarının yaklaşık 1 yıl oda ısısında depolama şartlarındarekristalizasyon-kristalizasyon oluşumunun belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Yerel arıcılardantemin edilen kristaize katı ve sıvı bal örneklerine 25°C ve 50°C sıcaklıkta 2 saat süre ile ultrasonikbanyo ve benmari ısıl işlemleri uygulananmıştır. Herhangi bir işlem uygulanmayan bal örneklerikarşılaştırma amaçlı kontrol gurubu olarak kullanılmıştır. Ultrasonik ısı uygulaması yapılan ballardaortalama kristallenme oranı %8,75 iken benmari yöntemiyle ısıl işlem uygulanan gruplardakiballarda ortalama kristallenme oranı %31,25 olarak bulunmuştur. Kontrol grubunda ise ortalamakristallenme oranı %90 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak uygulanan ısıl işlemlerin kristallenmeyeetkileri arasında önemli farklılıklar bulunmuş ve balların kristallenmemesi için 2 saat süreyle 50°Cultrasonik banyo yönteminin etkili bir uygulama olacağı belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi ve TeknolojisiBenmari ve Ultrasonik Banyo Yöntemleriyle Isıtmanın Balların Kristalize Olması Üzerine EtkisiArticle7122291229410.24925/turjaf.v7i12.2291-2294.3088355627