Öncül, NilgünYıldırım, ZelihaYıldırım, Metin2024-11-072024-11-0720152148-127Xhttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/188124https://hdl.handle.net/11480/13721Bu çalışmada, Lactococcus lactis spp. lactis BZ ve Enterococcus faecalis KPden elde edilen laktokoksin BZ ve enterosin KP (1600 AU/mL) bakteriyosinlerinin üç farklı yoğurt kültürlerine (Y1, Y2: CHR Hansen, Danimarka, Y3: Sacco, İtalya) karşı inhibitör etkileri belirlenmiştir. İnkübasyon süresince (42°Cde 24 saat) belirli aralıklarla alınan örneklerde laktik asit bakteri sayısı ve pH değerleri incelenmiştir. Laktokoksin BZnin test edilen 3 yoğurt kültüründen sadece birine, enterosin KPnin ise iki yoğurt kültürüne karşı bakterisidal etkiye sahip olduğu görülmüştür. Laktokoksin BZ ve enterosin KP 1:1 oranında karışım halinde kullanıldığında da iki yoğurt kültürüne karşı bakterisidal aktivite gösterdiği belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenme ve DiyetetikMikrobiyolojiGıda Bilimi ve TeknolojisiLaktokoksin BZ ve Enterosin KP'nin Yoğurt Kültürlerinin Aktivitesi Üzerine EtkisiArticle35342345188124