Özden, MustafaDerin Altay, Gülbeyaz2019-11-012019-11-0120172017-07Derin Altay, G. (2017). Yeni bazı böğürtlen çeşitlerinin farklı mikoriza ortamlarındaki gelişme performanslarının incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi) Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Niğdehttps://hdl.handle.net/11480/6963Bu çalışmada, in vitro koşullarda klonal olarak mikroçoğaltımı gerçekleştirilmiş, birisi standart olmak üzere toplam yedi farklı böğürtlen çeşidinin fide gelişimi aşamasında farklı mikoriza içeren ortamlarda bitki gelişimleri karşılaştırılmıştır. Böylece farklı arbüsküler mikorizal fungus inokulumlarının farklı böğürtlen fidelerinin gelişimine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada böğürtlen üreticileri tarafından yaygın olarak tercih edilen Chester Thornless ve altı böğürtlene (Black Diamond, Black Pearl, Metolius, Newberry, Obsidian, Triple Crown) mikoriza uygulaması yapılmış kontrol grubu ve 3 farklı mikorizal ortamda (Endorootsoluble, G.Intraradices ve G.Mossea) toplam 13 parametre ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre mikoriza uygulamalarının böğürtlen bitkisinde yeşil aksam büyümesini, kök kuru ağırlığını, klorofil içeriğini arttırdığı belirlenmiştir. Bu proje çıktıları ile önümüzdeki yıllardaülkemiz ekolojisineuygun, önemli yeni böğürtlen çeşitlerinin ülkemize adaptasyonu sağlanabilirThe purpose of this study is; clonal and virulent free propagation by tissue culture, comparing the plant growth in different media containing mycorrhiza in a total of seven different species of seedlings, one standard varieties. Thus, the effect of different cornucopia of mycorrhizal fungi on the development of different blackberry fidelites was investigated. Chester Thornless and six bellflowers (Black Diamond, Black Pearl, Metolius, Newberry, Obsidian and Triple Crown) mycorrhizally administered control group and three different mycorrhizal mediums (Endorootsoluble, G. Intraradices and G. Mossea) a total of 13 parameters were measured. According to the results of the research, it was determined that mycorrhizal application increased green component growth, root dry weight and chlorophyll content in blackberry plant. With these project outputs, adaptation of important new blackberry varieties suitable for our country ecology can be achieved in the coming years.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBöğürtlenMikorizaGelişme PerformansıBlackberryMycorrhizaDevelopment PerformanceYeni bazı böğürtlen çeşitlerinin farklı mikoriza ortamlarındaki gelişme performanslarının incelenmesiAssesment of growth performances in some of new blackberry cultivars grown in different mycorhizal mediaMaster Thesis474252