Mehmet BeykayaAyşe ÖzbeyZeliha Yıldırım2019-08-012019-08-0120172148-127Xhttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpjMk1qa3hNUT09https://hdl.handle.net/11480/3292Bu araştırmada Sivas ilinde bulunan 5 süt fabrikasının depo tankından temin edilen 50 adet süt örneğinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda süt örneklerinin pH, asitlik derecesi (%), yağ, yağsız kurumadde, toplam kurumadde ve yoğunluk değerlerinin sırasıyla 4,89-6,70, %0,135- 0,495, %1,7-7,6, %7,33-9,80, %10,00-16,90, 1,0230-1,0312 g/mL arasında değiştiği ve süt örneklerinin hepsinin fosfataz pozitif olduğu saptanmıştır. Elde edilen veriler Türk Gıda Kodeksi ve Çiğ Süt Standardı ile karşılaştırıldığında sütlerin %26'sında yağ, %28'inde özgül ağırlık, %32'sinde toplam kurumadde, %58'inde yağsız kurumadde, %84'ünde pH değerinin düşük; %60'ında asitlik değeri yüksek saptanmıştır. Örneklerin toplam koliform bakteri sayısının %30'unda >1100 EMS/mL, toplam mezofilik aerobik bakteri sayısının %88'inde >100.000 kob/mL, somatik hücre sayısının %40'ında 500.000 hücre/mL üzerinde olduğu ve maya-küf sayısının ise %78'inde 104 -106 kob/mL arasında olduğu belirlenmiştir.Bu araştırmada Sivas ilinde bulunan 5 süt fabrikasının depo tankından temin edilen 50 adet süt örneğinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda süt örneklerinin pH, asitlik derecesi (%), yağ, yağsız kurumadde, toplam kurumadde ve yoğunluk değerlerinin sırasıyla 4,89-6,70, %0,135- 0,495, %1,7-7,6, %7,33-9,80, %10,00-16,90, 1,0230-1,0312 g/mL arasında değiştiği ve süt örneklerinin hepsinin fosfataz pozitif olduğu saptanmıştır. Elde edilen veriler Türk Gıda Kodeksi ve Çiğ Süt Standardı ile karşılaştırıldığında sütlerin %26’sında yağ, %28’inde özgül ağırlık, %32’sinde toplam kurumadde, %58’inde yağsız kurumadde, %84’ünde pH değerinin düşük; %60’ında asitlik değeri yüksek saptanmıştır. Örneklerin toplam koliform bakteri sayısının %30’unda >1100 EMS/mL, toplam mezofilik aerobik bakteri sayısının %88’inde >100.000 kob/mL, somatik hücre sayısının %40’ında 500.000 hücre/mL üzerinde olduğu ve maya-küf sayısının ise %78’inde 104 -106 kob/mL arasında olduğu belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi ve TeknolojisiZiraatOrtak DisiplinlerSivas İlindeki Bazı Süt İşletmelerine Gelen Sütlerin Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin BelirlenmesiDetermination of Physical, Chemical and Microbiological Properties of Milk From Some Dairy Plants in Sivas ProvinceArticle54388396276291