Uçak, İlknur2024-11-072024-11-0720182148-93002149-4428https://doi.org/10.17216/LimnoFish.340039https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/338913https://hdl.handle.net/11480/12000Su ürünlerinin yüksek hidrostatik basınç (YHB) ile işlenmesi fizikokimyasal,mikrobiyal ve duyusal kalitenin gelişmesinde oldukça önem göstermektedir.Geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında YHB düşük sıcaklıklarda ürüntazeliğinde çok az değişikliklerle mikroorganizmaları inaktive edebilmekte ve rafömrünün uzamasını sağlamaktadır. Su ürünlerinde YHB’ nin etkileri üzerineyapılan son çalışmalar, bu yeni teknolojinin hem faydalarını hem de eksikyanlarını ortaya koymaktadır. İşlem görmemiş su ürünleri ile kıyaslandığında,YHB su ürünlerinde depolama süresince bozulmanın azalmasını ve organoleptiközelliklerin korunmasını sağlamaktadır. Ancak renk bozulması, pişmiş görünümve lipit oksidasyonu YHB’ nin su ürünlerinde kullanımını sınırlayandezavantajlardır. Ayrıca balık kasının yüksek basınçla jelleştirilmesi ve yüksekbasınçla dondurulup-çözdürülmesi, su ürünlerinden fayda sağlamak için YHB’ ninyoğun olarak araştırılmakta olan en önemli alanlarındandır. Bu derlemede, YHB’nin su ürünlerinde kullanım alanları, avantajları ve dezavantajları hakkındakiyaklaşımlar değerlendirilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi ve TeknolojisiSu Ürünleri İşleme ve Muhafazasında Yüksek Hidrostatik Basınç KullanımıReview Article41475710.17216/LimnoFish.340039338913