Yazar "Çapoğlu, Ömer Faruk" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı depo tiplerinin patates (Solanum tuberosum L.) yumrusunun bazı fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkileri(Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020) Çapoğlu, Ömer Faruk; Özden, MustafaHasat edilen patates (Solanum tuberosum L.) yumrularının kalitesi ve depolama süresi, depo içi koşullar tarafından belirlenmektedir. Bu çalışmada, farklı depoların (Modern, Tüf, Basit) farklı patates çeşitlerinde (Agria, Madeleine, Lady Olympia) oluşturduğu bazı fizyolojik ve biyokimyasal değişimleri saptamak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın 0., 30., 60., 90. ve 120. günlerinde alınan örnekler üzerinde kuru madde miktarı (%), ağırlık kaybı (%), özgül ağırlık, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM, %), titre edilebilir asitlik (TA, %), pH, et ve kabuk rengi (L*, a*, b*), cips ve parmak patates rengi (L*), elektriksel kondüktivite (EC, %), malondialdehit miktarı (MDA, µmol/g), toplam fenolik madde içeriği (TPİ, mgGAE/100 g), antioksidan kapasite (IC50) ve nişasta miktarı (%) ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, depolama süresince yumruların TA, EC ve MDA içeriği artarken, kuru madde miktarı, pH, kabuk ve et rengi değerleri, cips ve parmak patates L*değeri, TPİ ve toplam antioksidan kapasite değerleri azalmıştır. Modern depoda nişasta miktarı ve ağırlık kaybı değişkenlik göstermezken, tüf ve basit depolarda azalmıştır. SÇKM, modern depoda azalış gösterirken, tüf ve basit depolarda artış göstermiştir. Araştırma sonunda, tüf depolarda, uygun depo içi atmosferik koşullarının yemeklik ve tohumluk patates çeşitlerinin ekonomik olarak depolanabileceği sonucuna varılmıştır.