Yazar "Özbay, Merve" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ballarda tağşişin belirlenmesi için spektroskopik ve kromatografik çok değişkenli kemometrik modellerin geliştirilmesi(Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, 2022) Özbay, Merve; Görür, Gazi; Arslan, Fatma NurSunulan tez çalışması ile yenilebilir özellikteki farklı çiçek ve salgı balı numunelerine katıştırılan ucuz şeker şuruplarının tür ve miktarını belirlemeye yönelik kemometrik veri analiz yaklaşımına dayalı spektroskopik ve kromatografik yöntemlerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında saf bal numuneleri ve şeker şurupları temin edilmiş ve şeker şurupları ile tağşiş edilen bal karışımları hazırlanmıştır. İkinci aşamada, temel bazı kalite–kontrol yöntemleri ve kromatografik yöntemler (HPLC–DAD/ELSD) kullanılarak saf bal numuneleri analiz edilmiştir. Ardından saf bal ve tağşiş edilmiş bal karışım numuneleri için spektroskopi analizleri [1H–NMR, ATR–FTIR ve FL] gerçekleştirilmiştir. Üçüncü aşamada, spektral veriler kullanılarak çok değişkenli kemometrik veri analiz modelleri geliştirilmiş ve üstünlükleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. PCA, SIMCA ve HCA modellemeleri "sınıflandırma" yani "kalitatif" değerlendirmelerin PLS–R kalibrasyon modelleri ise "tağşiş miktarı" yani "kantitatif" değerlendirmelerin yapılabilmesi amacıyla kullanılmıştır. Çalışmada geliştirilen kemometrik veri analizlerine dayalı spektroskopik yöntemler ile sahte bal pazarlamasının oluşmasını önleyecek, uygulamada olan analizlerin ön–işlemlerini ortadan kaldırarak analiz süresi, maliyet, çevreye karşı duyarlılık açısından avantaj sağlayan hızlı ve tahrip edici olmayan yeni analitik yöntemler geliştirilmiştir.Öğe Determination of quality characteristics of some Monofloral, Polyfloral and Honeydew honeys in terms of physical properties and Proline content(2024) Özbay, Merve; Arslan, Fatma Nur; Görür, GaziThis study aims to investigate some physical properties and proline content of 95 different honey samples to reveal their characteristic features and evaluate their quality according to the Turkish Food Codex. The moisture content, which is highly important parameter in determining the shelf life of honeys, determined between 14.60% and 21.20% and these values were determined to be within the limits (<20%) except for four honey samples. The brix values of honey samples were examined between 77.23% and 83.60%, and they were found to be within the acceptable range. The other physical parameter, namely the electrical conductivity values of samples determined between 0.11 and 1.20 mS/cm. Proline, which is an important value in determining the type and maturity of honey and is the amino acid found in the highest amount in honey, should be above 300 mg/kg in honey, according to the communique. The proline amount of the honey samples examined varied between 281.61 and 2259.43 mg/kg. It was determined that the proline amount of two honey samples were below the limit. It was concluded that most of the tested samples were in compliance with the food codex in terms of quality standards.