Yazar "Öztürk, Ayşe" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe GAF-MTN soğan gen havuzunda yer alan hatlarda kuraklık stresi uygulamasının tohum üretimine etkisi(Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021) Öztürk, Ayşe; Öztürk Gökçe, Zahide NeslihanKüresel ısınmanın artmasıyla birlikte etkisini daha fazla göstermeye başlayan kuraklık stresi, önemli abiyotik stres faktörlerindendir. Soğan (Allium cepa L.) saçak kök yapısına sahip olduğu için kuraklığa hassas bir bitkidir. Bu yüzden soğan yetiştiriciliğinde ciddi bir risk oluşturmakta ve verim kayıplarına neden olmaktadır. Baş bağlama aşamasında uygulanan kuraklık stresi, baş soğan verimini ve ikinci sene gerçekleşen tohum verimini etkilemektedir. Bu tez çalışması kuraklık stresinin soğan çeşitlerinde tohum verimi üzerine etkisini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla uygun sera koşullarında GAF-MTN soğan gen havuzunda yer alan 10 kısa ve 15 uzun gün hatlar kullanılmıştır. Kuraklık stresi uygulanan soğan çeşitlerinin tohum aşamasında incelenmesiyle kontrol ve stres koşulları altında ortaya çıkan farklılıklar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak kısa gün genotipleri arasından tohum verimi açısından, en toleranslı genotip K39 iken, en az toleranslı genotip K58 olarak saptanmıştır. Uzun gün genotipleri arasında ise tohum verimi açısından kuraklık stresine karşı en toleranslı genotip U2 olurken, en az toleranslı genotipin U31 olduğu tespit edilmiştir.Öğe İstiridye mantarı (Pleurotus ostreatus) sporlarından farklı yöntemlerle misel üretimi ve futar HK35, natura TR90 çeşitlerinin fiziksel ve fitokimyasal özelliklerinin karşılaştırılması(Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Öztürk, Ayşe; Uğur, ŞenayMantar üretici için alternatif bir üründür. Yaz aylarında ve kış aylarında uygun şartlar (sıcaklık, nem) sağlanarak üretim yapılabilmektedir. Ancak, misel üretimi Türkiye'de yaygın yapılmadığından üreticiler yurtdışından misel almaktadır. Misellerin taşınması esnasında sıcaklık misel kalitesini etkilediğinden, özellikle yaz aylarında özel soğutuculu araçlarla transferleri sağlanmaktadır. Bu da misel fiyatlarını yükseltmektedir. Bu yüzden üretimin yapıldığı bölgelere yakın mesafelerde misel üretiminin yapılması maliyeti etkileyecektir. Bu tez ile yöresel misel üretimine ilk adım atılması planlanmıştır. Mantar işletmesinde üretilen mantarlardan türün özelliklerini taşıyan başların alınarak spor elde edilmiştir. Elde edilen sporlar farklı yöntemler kullanılarak çimlendirilmiştir. Misel üretim sonuçlarında mantardan alınacak vejetatif parça kullanılarak tahıllara sardırma yönteminin çiftçi koşullarında en ekonomik ve en hızlı yöntem olduğu sonucuna varılmıştır. Hasat olgunluğunda toplanan mantar öneklerinde yapılan analizler sonucu fiziksel parametreler bakımından Natura TR90 ve Futar HK35 çeşitleri arasında farklılık gözlenmezken fitokimyasal farklılıkların bulunduğu tespit edilmiştir. Protein ve ham selüloz içeriklerinin de birbirinden farklı olmadığı istatistik analiz sonuçları ile belirlenmiştir.