Yazar "Öztürk, Tuğba" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı gelişme dönemlerinde hasat edilen yonca (Medicago sativa L.)'nın verim ve verim özellikleri yönünden değerlendirilmesi(Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, 2022) Öztürk, Tuğba; Avcı, MustafaÖZET FARKLI GELİŞME DÖNEMLERİNDE HASAT EDİLEN YONCA(Medicago sativa L.)'nın VERİM VE VERİM ÖZELLİKLERİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZTÜRK, Tuğba Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa AVCI Eylül 2022, 52 sayfa Bu çalışma Niğde ekolojik koşullarında farklı gelişme dönemlerinde hasat edilen yoncanın ot verimi ve ot kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2019 yılında tesis edilmiş yonca üretim alanı üzerinde 2020 yılında yürütülmüştür. Araştırmada Nimet yonca çeşidi tomurcuklanma, çiçeklenme başlangıcı (%10), çiçeklenme ortası (% 50), tam çiçeklenme (%100) ve bakla bağlama dönemi olmak üzere beş farklı dönemde hasat edilerek ot verimi ve ot kalitesi yönünden incelenmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Elde edilen bulgulara göre bitki boyları 58.3-60.0 cm, yeşil ot verimleri 4939-6606 kg/da, kuru ot verimleri 1426-1715 kg/da, bitkide yaprak oranları % 45.5-51.0, bitkide sap oranları % 49.0-54.5, kuru otta ham protein, ADF, NDF ve sindirilebilir kuru madde oranları sırasıyla % 17.80-22.30, % 32.90-37.70, % 44.45-51.00 ve % 59.40-63.30 arasında değişmiştir. Ham protein verimi 255.7-355.8 kg/da, sindirilebilir kuru madde verimi ise 846.8-1046.8 kg/da olarak hesaplanmıştır. Yonca da yüksek ham protein oranı ve verimi tomurcuklanma döneminde, yüksek kuru ot verimi ve sindirilebilir kuru madde verimi ise çiçeklenme başlangıcı döneminde hasat edilen uygulamada saptanmıştır. Anahtar Sözcükler: Yonca, verim, hasat dönemleri, ham protein, ADF, NDF.