Yazar "Şener, Selin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Williopsis saturnus mayası kullanılarak üzüm suyundan doğal aromalı gazlı içecek üretimi(Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Şener, Selin; Tangüler, HasanBu çalışmada, Williopsis (W.) saturnus mayası kullanılarak üzüm şırasından fermantasyon yoluyla doğal aromalı gazlı içecek üretimi ele alınmıştır. Araştırmada 3 farklı konsantrasyonda aşılama yapılan maya suşunun ve farklı fermantasyon sürelerinin (10-15 gün) üzüm suyundan doğal aromalı içecek üretimi üzerine etkisi araştırılmış ve elde edilen doğal aromalı içeceklere 2 g/L oranında CO? gazı ilavesi yapılmıştır. Denemeler sırasında ortamda bulunan W. saturnus mayasının sayımları yapılmış ve başlangıçta tüm denemelerde maya miktarında artış gözlemlenmiştir. Aroma üzerinde önemli etkisi bulunan esterlerden izoamil asetat, fenil asetat ve propil asetat miktarlarında fermantasyon ile önemli artışlar meydana gelmiştir. Gerçekleştirilen aroma analizleri ve duyusal analiz sonuçlarına göre, 3 farklı konsantrasyonda ve 2 farklı fermantasyon süresi sonunda 1x107 hücre/mL ve 1x106 hücre/mL maya aşılanan ve 15 gün fermente edilen örnekler daha çok beğenilmiştir. En uygun her iki örnek için yeniden deneme kurulmuş ve doğal aromalı içecekler elde edilmiştir. Bu içecekler piyasada satılan aromalı içecek ile duyusal teste tabii tutulmuş, duyusal test sonucunda panelistler tarafından en beğenilen örnek 1x107 hücre/mL maya aşılaması yapılan ve 15 gün fermente edilen f15 örneği olmuştur.