Yazar "Aziz Tekin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE YETİŞTİRİLEN GEMLİK ÇEŞİDİ ZEYTİNLERDE VERTİCİLLİUM SOLGUNLUĞUNUN ZEYTİNYAĞI KALİTE PARAMETRELERİ VE FENOLİK BİLEŞENLERE ETKİSİ(2017) Aslı Yorulmaz; Hakan Erinç; Abidin Tatlı; Aziz TekinÇalışmanın amacı Verticillium solgunluğunun zeytinyağı kalite parametreleri ve fenolik bileşenlerineetkisini incelemektir. Bu amaçla, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen Gemlik çeşidine ait 16farklı örnek değişik yetişme alanlarındaki enfekte ağaçlardan hasat edilmiştir. Zeytinler, hastalık şiddetinegöre sınıflanmış ve su, yağ ve fenolik içeriklerine göre değerlendirilmiştir. Zeytin örnekleri laboratuvarölçekli bir sistemle yağa işlenmiş ve örnekler serbest yağ asitleri; peroksit değeri; K232, konjuge dien ve?E değerleri ile toplam fenol ve fenolik bileşen dağılımı açısından analiz edilmişlerdir. Sonuçlar,hastalık şiddetiyle zeytinlerin su içeriğinin düştüğünü fakat yağ içeriğinin değişmediğini göstermiştir.Peroksit, K232, konjuge dien, ?E değerleri ve toplam fenol miktarı hastalık şiddetiyle genellikle pozitifkorele iken, serbest yağ asitleri değişmemiştir. Zeytinyağı örneklerinin hakim fenoliği luteolin olup,trans sinnamik asit ve luteolin-7-glikozit izleyen fenolikler olarak tespit edilmiştir.