Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Bekir Erol Ak" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Farklı Nar (Punica granatum L.) Çeşitlerinin Pomolojik, Fitokimyasal Özellikleri ve Antioksidan Kapasiteleri
    (2017) Aslı Neslihan Özden; Bekir Erol Ak; Mustafa Özden
    Nar içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşikler ve flavonoidlerden dolayı son yıllarda araştırıcıların ilgi odağı olmuştur. Bu çalışmada üç farklı nar (Suruç, Hicaznar ve Suruç Karası) çeşidinin fitokimyasal kapsamları ve antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan çeşitlerin pomolojik ölçümlerinin yanısıra, dane, kabuk ve çekirdeklerin toplam antosiyanin (TA), toplam fenolik bileşikler (TP) ve toplam flavonoid kapsamları ile antioksidan kapasiteleri, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) serbest radikalinin süpürülmesi, Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) ve Fosfomolibden Mo(VI) metodlarıyla belirlenmiştir. Ortalama meyve ağırlığı olarak Suruç (633.75 g) ve Hicaznar (621.42 g) çeşitleri arasında istatistiksel fark bulunmazken, Suruç Karası ortalama meyve ağırlığı (330.22 g) ile diğerleri arasındaki fark önemli bulunmuştur. Ölçülen diğer pomolojik özelliklerde benzer sonuçlar bulunmuştur. Nar çeşitlerinin meyve kabuklarının fenolik ve flavonoid kapsamları dane ve çekirdeğe göre daha yüksek ölçülmüştür. Kullanılan çeşitlerin meyve, kabuk ve çekirdeklerinin toplam fenolik ve flavonoid kapsamlarına bağlı olarak örneklerin etanolik ekstrakları DPPH serbest radikalini süpürmüş, Fe+3 ve Mo(VI) iyonları indirgenmiştir. Araştırma verilerine göre, çeşitlerin antioksidatif özellikleri bakımından örneklerin toplam fenolik ve flavonoid kapsamları, çeşitlerinin ölçülen pomolojik özellikleri ve antosiyanin içeriğinden çok daha önemli olduğu sonucuna varılmıştır

| Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Merkez Yerleşke Bor Yolu 51240, Niğde, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim