Yazar "Deveci, Yasin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Morphological, quality characteristics, and antioxidant activity of grapes from heritage germplasm grown in Central Anatolia, Turkey(Univ Agr Sci & Veterinary Med Cluj-Napoca, 2023) Ozden, Mustafa; Deveci, YasinConservation of Central Anatolian grapevine genetic resources is essential to slow down to loss of biodiversity and genetic resources. This study provided information about fruit quality characteristics including morphological, physical, chemical, and antioxidant potential of ten grape accessions from heritage germplasm grown in Central Anatolia. Physical and chemical quality characteristics measured included berry and cluster weight, must yield proportion, firmness and chroma index, pH, titratable acidity (TA), total soluble solids (TSS), total anthocyanins (TAC), total phenolics (TP) and total flavonoids (TF). Also, antioxidant potential of ethanolic berry extracts were investigated using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and ferric ion reducing antioxidant power (FRAP) assays. 'Kizil Uzum, 'Nuniyar', 'Karasabi' and 'Kirmizisabi' had higher firmness values and lower must yield, which are important for storage of table grapes. 'Kavak yaprag iota' had heaviest berries, highest must yield and TSS/TA ratio giving it excellent flavour. The red grape accession with the highest TAC was 'Kirmizisabi', and the highest TP and TF were recorded for 'Sergi Karasi'. Eighty percent of the extracts could scavenge 50% of the DPPH free radical with 0.28 mg mL-1 of extract. 'Tilki Kuyrugu' had the highest DPPH free radical scavenging activity due to high phenolic and flavonoid content. FRAP reducing power of extracts also showed a similar trend to DPPH free radical activity. The accessions with rich secondary metabolite profiles inhibited DPPH free radicals and increased FRAP activity. Based on these findings, it is possible to suggest that chemical characteristics including secondary metabolite profile and antioxidant activity of grapes might be used as biochemical marker to discriminate grape cultivars each other. Finally, the region where this study was carried out is very rich in grape diversity, it should be screened and valuable accessions protected for the future.Öğe Niğde ilinde yetiştirilen bazı sofralık üzüm çeşitlerinin pomolojik ve fitokimyasal özelliklerinin belirlenmesi(Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Deveci, Yasin; Özden, MustafaBu çalışmada Niğde ilinde yetiştiriciliği yapılan bazı yerel üzüm genotipleri hasat edilmiştir. Araştırmada örneklerin salkım ve tane ağırlıkları (g), tane en/boy oranı, meyve kabuk rengi (kroma), suda çözülebilir kuru madde miktarı (SÇKM %), pH, titre edilebilir asit oranı (TA %), meyve kabuğu direnci (N), toplam fenolik madde miktarı (mg GAE/kg), toplam antosiyanin madde miktarı (mg/kg), toplam flavonoid madde miktarı (mg KE/kg) ve toplam antioksidan kapasitesi özellikleri bakımından ölçülmüştür. Araştırma sonucunda üzüm genotiplerin toplam fenolik madde miktarları Sergi Karası (3036,88 mg GAE/kg) ile Mor Şahabi (870,22 mg GAE/kg) değerleri arasında değişiklik göstermiştir. Toplam antosiyanin madde miktarı 102,22 (mg/kg) ile 623,34 (mg/kg) değerleri arasında ölçülmüştür. Toplam flavonoid madde miktarının en fazla olduğu genotip 1296,93 mg KE/kg ile Sergi Karası'nda ölçülmüştür. Bu çalışmada toplam fenolik ve flavonoid kapsamları meyvelerin antioksidatif özelliklerini belirleyen önemli belirteçler olabileceği gibi incelenen diğer özellikler bakımından Nuniyar, Sergi Karası ve Tilki Kuyruğu'nun sofralık özellikler taşıdığı, hasat sonrası muhuafaza uygun adaylar olabileceği sonucuna varılmıştır.