Yazar "Kanbur, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe HİNDİBA (Cichorium intybus L.) KÖKÜ EKSTRAKTI VE TRABZON HURMASI (Diospyros kaki L.) TOZUNUN KEK ÜRETİMİNDE KULLANILMASI VE KALİTE PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ(2020) Temizsoy, Betül; Doğan, Kadriye Merve; İbili, Sena; Baltacıoğlu, Cem; Kanbur, MustafaBu çalışmada kek üretiminde, süt azaltılarak (%50) hindiba (Cichorium intybus L.) kökü ekstraktı, buğday unu farklı oranlarda yer değiştirilerek (%10, %20, %30) Trabzon hurması (Diospyros kaki L.) tozu kullanılmıştır ve kullanılan şeker miktarı %20 azaltılmıştır. Üretilen keklerde toplam fenolik madde içeriği (%261), antioksidan aktivite değeri (EC50 değeri %98 azalmıştır) ve askorbik asit içeriği (%582) önemli düzeyde artış göstermiştir. Keklerin renk değerlerinden olan L* değeri kabukta %30, iç kısımda %33 azalarak daha koyu renkli bir ürün elde edilmiştir. Kek yapısı incelendiğinde ise sertlik (%2,11), yapışkanlık (2,03) ve çiğnenebilirlik (%1,83) değerlerinde artış gözlenmiştir. Yapılan duyusal analiz sonuçlarına göre en çok beğenilen %30 Trabzon hurma tozu (Diospyros kaki L.) ilaveli kek olmuştur. Bu çalışma ile şeker içeriği azaltılmış, sağlığa yararlı etkisi arttırılmış kek üretimi gerçekleştirilmiş ve tüketici beğenisi de kazanmıştır. Bu alanda yapılacak yeni ürün geliştirme çalışmalarına ışık tutma potansiyeli olan bu çalışma ile sağlıklı atıştırmalık ürün üretilmiş ve ürünün fiziksel kimyasal özellikleri ortaya konmuşturÖğe Süt asidinin (laktik asit) çevre dostu bitkisel çözücüler ve aminler ile ekstraksiyonunun incelenmesi(Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, 2023) Kanbur, Mustafa; Uslu, HasanBu çalışmada, başta süt sektörü olmak üzere birçok endüstride yaygın olarak kullanılan laktik asidin sulu çözeltilerinden trioktilamin (TOA) reaktanı ve çevre dostu bitkisel çözücüler kullanılarak ayrılması incelenmiştir. Reaktif ekstraksiyon analizleri ile en uygun reaktant / çözücü oranlarını tespit etmek hedeflenmiştir. Çalışmalar sonucunda ekstraksiyon verimi, yükleme faktörü ve dağılma katsayısı gibi termodinamik değerler hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre karboksilik asitlerin sulu çözeltilerden geri kazanımında organik faza TOA eklemesinin ekstraksiyon verimliliğini artırdığı tespit edilmiştir. Pirinç kepeği için fiziksel ekstraksiyonda verim %4,45 bulunurken, reaktif ekstraksiyonda verim %74,54'e kadar çıkmıştır. Pirinç kepeği için yaklaşık 16 kat verimde artış gözlenmiştir. Elde edilen veriler neticesinde ekstraktan konsantrasyonunun artmasıyla birlikte dağılma katsayısı değerlenin de arttığı, yükleme faktörü değerlerinin azaldığı görülmüştür. Laktik asit ekstraksiyonu için, ekstraktan ve seyreltici kombinasyonlarıyla oluşturulan organik faz karışımları incelendiğinde ekstraksiyon verimliliği açısından en iyi sonuçların ortalama 3,57 ml TOA kullanıldığında elde edildiği tespit edilmiştir.