Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kaval, Nesrin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Investigation of the Microbiological Quality of Tokat Bez Sucuk
    (2020) Kaval, Nesrin; Öncül, Nilgün; Yıldırım, Zeliha
    In this study, the microbiological quality of traditionally produced Bez Sucuk in Tokat and its vicinitywas investigated. For this purpose, 30 Bez Sucuk samples obtained from butchers, producers of BezSucuk, were analyzed for total count of mesophilic aerobic bacteria, lactic acid bacteria, yeastsmoulds, total coliform, fecal coliform, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, and Cl. perfringens.Also, the presence of Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes and Salmonella spp. wereinvestigated in all samples. pH and water activity of the samples were determined. As the result ofthe analysis, the counts of the microbiological parameters investigated were found as follows: totalmesophilic aerobic bacteria 3.5×106-4.23×109 CFU/g, lactic acid bacteria 5.55×105-2.45×109CFU/g,yeasts and moulds 2.50×103-6.90×109 CFU/g, total coliform <0.03-2.4×106 CFU/g, fecal coliform<0.03-0.23×105 CFU/g, Staphylococcus aureus 3.55×103-1.84×107 CFU/g, Bacillus cereus1.16×102-6.65×103 CFU/g, and Clostridium perfringens 2.25×103-2.86×105 CFU/g. Based onconfirmation and identification tests, E. coli biyotype 1 was found in 10 samples (33.33%), E. colibiyotype 2 in 2 samples (6.67%), E. coli O157:H7 in 16 samples (53.33%), Listeria monocytogenesin 5 samples (16.67%), and Salmonella spp. in 13 samples (43.33%). pH and the water activity valuesof the samples were between 4.69-6.94 and 0.774-0.979, respectively. In conclusion, Bez Sucuksexamined may threaten human health due to very high microbial counts and presence of many foodborne pathogens.

| Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Merkez Yerleşke Bor Yolu 51240, Niğde, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim