Yazar "Serçe, Sedat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çilekte Lysophosphatidylethanolamine (LPE) uygulamalarının derim sonrası muhafazasında pomolojik ve fitokimyasal özellikler üzerindeki etkileri(2019) Çeler, Ayşe Gülhan; Gündüz, Kazim; Serçe, SedatAmaç: Lysophosphatidylethanolamine’in (LPE) çeşitlimeyvelerde meyve kalitesini geliştirdiği ve muhafazaömrünü artırdığı rapor edilmiştir. Bu çalışma, çilektederim öncesi LPE uygulamalarının derim sonrasımuhafazasında pomolojik özellikler ile fitokimyasalözellikler üzerindeki etkisini araştırmak içinyürütülmüştür.Yöntem ve Bulgular: Denemeler Hatay ili Yayladağıilçesinde bulunan çilek yetiştiriciliği yapılan arazide yazdikim yönteminde yetiştirilen ‘Camarosa’ çilek çeşidi ilekurulmuş, uygulamalar derimden 10 ile 20 günöncesinde 10 ve 20 ppm dozunda, tek ve çift uygulamaolarak yapılmıştır. LPE’nin bitki başına verim ile ağırlıkkaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde,pH, titre edilebilir asit üzerindeki etkisi incelenmiştir.Ayrıca fitokimyasal analizlerde ise meyvelerinantosiyanin, toplam fenolik ve antioksidan kapasitesideğerlerine etkisi araştırılmıştır. Sonuçlar, derim öncesiuygulanan LPE’nin derim sonrası muhafazasında ağırlıkkaybı, asit miktarı üzerinde etkisi görülmezken, meyveeti sertliği ve SÇKM üzerine etkili olduğu görülmüştür.Çileklerde LPE uygulamaları meyve eti sertliğinde 12.günde kontrole göre %7 düzeyinde daha yüksekbulunmuş ve meyve eti sertliğinin korunduğubelirlenmiştir. Uygulamalar SÇKM içeriğini dekorumuştur. LPE uygulamaları fitokimyasaliçeriklerinden toplam fenol ve toplam antosiyanin içeriğiüzerinde etki oluşturmazken, antioksidan kapasitesi 20 ppm çift LPE uygulamasında bir miktar artış görülmüştür.Genel Yorum: LPE uygulamaları, sprey formunda derimöncesi uygulamalar şeklinde gerçekleştirilmiştir.Kullanılan dozlar türe, çeşide, uygulama şekline veçeşidine göre değişkenlikler gösterebilir. LPE’nin, doğalolması, uygulamalarda herhangi bir kalıntı sorunuoluşturmaması sebebi ile başarılı sonuçlar alınabilmesidurumunda bahçe ürünlerinde önemli katkılar yapmasımümkündür.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Çilek meyvesinin anatomikyapısından kaynaklanan duyarlılık muhafaza süresinikısalttığından pazarlama kanalındaki yığılmaları önlemekiçin, çileğin çok kısa süreli de olsa uygun koşullardamuhafaza edilmesi gerekmektedir. LPE uygulamaları bazımeyve kalite özelliklerini koruyarak muhafaza süresinibir miktar uzatmıştır.Öğe Farklı Böğürtlen (Rubus fruticosus L.) Çeşitlerinin Klasik ve Yeni Nesil Doku KültürüTeknikleri ile Mikroçoğaltım Olanaklarının Araştırılması(2020) Umarusman, Mustafa Alparslan; Şimşek, Özhan; Biçen, Belgin; Serçe, Sedat; Kaçar, Aka YıldızBu çalışmada, beş farklı böğürtlen çeşidinin (Black Diamond, Black Pearl, Chester, Triple Crown ve New Berry) Plantform biyoreaktör sistemi ve katı besin ortamlarında karşılaştırmalı olarak mikroçoğaltım ve köklendirme çalışmaları yürütülmüştür. Çeşitlerin katı kültür mikroçoğaltım denemelerinde, MS temel besin ortamına BA (Benzil Adenin) (0, 1.0, 2.0 mg/L) ve GA3 (Gibberellik Asit) (0.5 mg/L) bitki büyüme düzenleyicileri uygulanmıştır. Katı kültür köklenme denemeleri için MS besin ortamında NAA (NaftalenAsetik Asit) (0, 0.5, 1.0, 2.0 mg/L) ve IBA (İndol Bütirik Asit) (0, 0.5, 1.0, 2.0 mg/L) büyüme düzenleyicileri denenmiştir. Katı kültür denemeleri sonucunda en yüksek mikroçoğaltım değerleri 1 mg/L BA ve en iyi köklenme başarısı 1 mg/L NAA bitki büyüme düzenleyici konsantrasyonları içeren besin ortamlarından elde edilmiştir. Mikroçoğaltım ve köklendirme için belirlenen en iyi besin ortamı içeriği ile Plantform sisteminde çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, Plantform sistemi her beş böğürtlen çeşidi için bitki boyu, çoğalma katsayısı, bitki kalitesi ve köklenme bakımından katı kültür sistemine göre daha iyi sonuç vermiştir. Bu çalışma ile Plantform biyoreaktör sistemi, mikroçoğaltım ve köklendirme açısından katı kültür ortamlarına göre daha etkili bir yöntem olarak belirlenmiştir.Öğe Topraksız Kültür Çilek Yetiştiriciliğinde Kalsiyum Klorür ve Lysophosphatidylethanolamine Uygulamalarının Meyve Verim ve Kalitesine Etkisi(2023) Caymaz, Duygu; Gündüz, Kazım; Serçe, Sedat; Özdemir, EmineÜlkemizde ve Dünya’da topraksız kültürde çilek yetiştiriciliği yaygınlaşmaktadır. Topraksız kültürde bitki besin elementleri uygulamalarının optimizasyonu büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada yetişme ortamı olarak kokopit kullanılan iki katlı topraksız kültür yetiştirme sisteminde ‘Fortuna’ ve ‘Festival’ çeşitleri kullanılarak bitkilere, hasattan 15 gün önce yapraktan kalsiyum (Ca), Lysophosphatidylethanolamine (LPE) ve Ca + LPE uygulanmaya başlanmış ve yetiştiricilik döneminin sonuna kadar 15 gün aralıklarla devam edilmiştir. ‘Fortuna’ çeşidinde ilk ürünler Ocak ayının ikinci haftasında alınırken, ‘Festival’ çeşidinde ise, ilk ürünler şubat ayının üçüncü haftasında alınmıştır. Erkenci ürün eldesinde uygulamalar arasında Ca + LPE daha iyi sonuç vermiştir. Bitki başına ve birim alana verim bakımından ‘Fortuna’ çeşidi ‘Festival’ çeşidine göre daha verimli bulunmakla birlikte, ‘Festival’ çeşidinde etkili olmuş en yüksek verim değeri LPE uygulamasından alınmıştır. En yüksek titre edilebilir asit içeriği her iki çeşitte de Ca + LPE uygulamalarından alınmıştır. Meyve eti sertliği yönünden Ca uygulamaları olumlu etkide bulunmuştur. LPE uygulamasında kontrole göre renklenmede biraz artış görülmüştür. Sonuçlar, erkenci çilek yetiştiriciliğinde bazı çeşitlerde Ca ve LPE uygulamalarının meyve kalitesini artırmak için kullanılabileceğini göstermiştir.