Yazar "Toker, Cumali" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ayçiçeği çekirdeği, bezelye, domates kabuğu ve karalahana özü katkılı hidrojellerin dielektrik ve optik özelliklerinin incelenmesi(Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021) Toker, Cumali; Yalçın, OrhanBu tezde, saf ve aynı dozda (50 mg/L) ayçiçeği çekirdeği özü, bezelye özü, domates kabuğu özü, karalahana özü (organik gıda) yüklü hidrojeller, radikal polimerizasyon tekniği kullanılarak opto-elektronik ölçümler için hazırlanmıştır. Organik gıda özü yüklü hidrojellerin dielektrik özellikleri oda sıcaklığında empedans spektroskopisi ile analiz edildi. Saf ve organik gıda özü yüklü hidrojellerin düşük frekans bölgesinde dielektrik özelliklerinde elektrot ve arayüzey polarizasyon mekanizmalarının baskın olduğu belirlenmiştir. Ek olarak, yüksek frekans bölgesinde numunelerin dielektrik özelliklerini açıklamak için dielektrik gevşeme, viskoelastik mekanizma, gıda özü moleküllerinin Brown hareketi ve Maxwell-Wagner yaklaşımı kullanılmıştır. Tüm numunelerin iletim mekanizması hakkında bilgi veren dielektrik düzlem grafiklerinin Havriliak-Negami relaksasyonu ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Bu tezde elde edilen deneysel sonuçlardan organik gıda özleri katkılı hidrojellerin biyosensörler, biyo görüntüleme ve kablosuz biyo-algılama cihazı gibi biyo-sistemlerde kullanılabilen uygulamalar için ilham verici bir malzeme olduğu sonucuna varılmıştır.