Yazar "Tuncer, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ambalaj Kaplarının Balın Biyokimyasal Yapısına Etkisi(Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) Tuncer, Mehmet; Akyol, EthemBu çalışma, ambalaj kaplarının balın kimyasal yapısına etkisini belirlemek amacıyla Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde yürütülmüştür. Beşerli gruplar halinde 1 yıl süre ile bekletilen balların niteliklerini belirlemek için Serbest asitlik, pH, Kül, HMF, Biriks, Diastaz sayısı, Toplam Fenolik madde miktarı ve İnvert şeker içerikleri incelenmiştir. Plastik, Cam, Teneke ve Pet ambalaj kablarında bekletilen ve Kontrol gurubu balların ortalama serbest asitlik değeri 19,534±0.54 meq/kg, Ortalama pH değerleri 3,880±0.38 olarak belirlenmiştir. Grupların ortalama kül değerleri %0,13 olarak, ortalama HMF değerleri ise 15.518 ± 0.83 mg/kg, ortalama Diastaz sayısı değerleri ise 12.417±0.80 olarak belirlenmiştir. Gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla yapılan Duncan çoklu karşılaştırma testi sonuçlarına göre Serbest asitlik, pH, Kül, HMF bakımından gruplar arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli (P=< 0.01) bulunurken Diastaz sayısı bakımından gruplar arasındaki farklılık önemsiz (P ?= 0.05) bulunmuştur.Yapılan çalışma, oda sıcaklığında bir yıl süre ile çeşitli ambalaj kaplarında bekletilen balların yapısında istatistiki olarak önemli değişimlerin olmasına rağmen bu değişimin Türk Gıda Kodeksi bal tebliği ile AB stadartları içerisinde kaldığını bu nedenle güvenle tüketime uygun olduğunu göstermiştir.