Yazar "Ufuk Demirel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Assessment of morphophysiological traits for selection of heat-tolerant potato genotypes(2017) Ufuk Demirel; Sevgi Çalışkan; Caner Yavuz; İlknur Tındaş; Zsolt Polgar; Zsolt Vaszıly; Mehmet Emin ÇalışkanSince potato production has been expanded into warmer regions, breeding heat-tolerant potato varieties has also been considered among the top priorities in most breeding programs in recent years. Identification of traits related to heat tolerance in potato is crucial for selection of heat-tolerant genotypes. The objective of this study was to evaluate the responses of 17 potato genotypes to high temperature stress for identifying some candidate traits associated with heat tolerance. Haulm dry weight (HDW), leaf area index (LAI), photosynthetic rate (Pn), stomatal conductance (Gs), transpiration rate (Tr), SPAD value, and mean tuber weight (MTW) of potato genotypes at control conditions were significantly and positively correlated with tuber yield of genotypes grown under high temperature conditions, whereas canopy temperature (CT) was negatively associated with tuber yield. Classification of potato genotypes based on heat tolerance was done by principal component analysis with yield-correlated traits. The classification results showed high similarities with the yield performance of genotypes grown under high temperature conditions. The HDW, LAI, Pn, Gs, Tr, CT, and SPAD of potato genotypes grown under normal conditions might be useful traits to screen for heat-tolerant genotypes.Öğe Evaluation of Micro Tuberization Performances of Different Genotypes(2017) Ayten Kübra Türkmen; Caner Yavuz; Sarbesh Das Dangol; Cehibe Tarım; Ufuk Demirel; Mehmet Emin ÇalışkanCertified potato seed tuber usage is one of the most important steps for production of high yield and quality potatoes. For this reason different seed tuber production methods have been developed. Among these methods, mini tuber production is the most popular one. In order to produce mini tubers, firstly potato plants are produced in vitro, and these plants are transferred to an environmentally-controlled greenhouse. Thus, disease- and virusfree mini tubers are produced as seed tubers. However, in vitro section of mini tuber production creates problems like storage and transfer of in vitro plants, and adaptation period of the plants to greenhouse conditions. In vitro micro tuber (MT) formation has been selected as a solution of these problems. The aim of the study was to produce micro tubers from 15 different genotypes and evaluate their micro tuberization performances to determine the genotype effect on MT formation. 3 varieties, 3 breeding lines and 9 different genotypes from International Potato Center (CIP) were selected for the study. For this purpose, micro tubers are produced in vitro by using Murashige and Skoog (MS) medium supplemented with 8% sucrose and 0.1 mg/L thidiazuron (TDZ). All experiments were conducted under dark conditions and 22/16 °C (8/16 h) temperature cycle. The micro tuberization performances were evaluated according to MT number per plant, MT formation rate (%), MT weight per plant (g), mean MT weight (g), mean MT diameter (mm). Differences between micro tuber production performances of different genotypes were determined and CIP395017.229 was identified as the most promising genotype to produce micro tubers.Öğe Patatesin Kısa Süreli Kuraklık Uygulamasına Fizyolojik Tepkileri(2016) İlknur Tındaş; Ufuk DemirelBu çalışmada, patatesin kısa süreli kuraklık uygulamasına gösterdiği fizyolojik tepkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, iklim kontrollü sera koşullarında, iki farklı patates çeşidi (Desiree ve Russet Burbank) kullanarak bir kuraklık denemesi yürütülmüştür. Kuraklık uygulaması, çıkıştan 45 gün sonra (erken yumru gelişim döneminde) sulamanın tamamen kesilmesi şeklinde yapılmış ve 10 gün boyunca devam ettirilmiştir. Çalışmada stoma iletkenliği, terleme hızı, fotosentez hızı, klorofil indeksi, yaprak sıcaklığı, prolin içeriği, malondialdehit (MDA) miktarı ve hidrojen peroksit (H2O2) birikimi gibi fizyolojik karakterlerin yanı sıra ortalama tek yumru ağırlığı, bitki başına yumru sayısı ve bitki başına yumru verimi gibi verim öğeleri incelenmiştir. Sulama kesintisinin 5. gününden itibaren her iki çeşidin stoma iletkenliği, terleme hızı ve fotosentez hızlarında önemli düzeyde düşüş meydana gelmiş ve en yüksek düşüş 9. ve 10. günlerde gözlemlenmiştir. Sulama kesintisinin 10. gününde her iki çeşidin prolin içeriği iki kat artarken, H2O2 içeriğinde önemli bir değişim olmamıştır. Kuraklık uygulaması sonucunda her ne kadar MDA içeriği her iki çeşitte artmış olsa da, sadece Desiree çeşidindeki artış istatiksel olarak önemli olmuştur. Bunun yanında, kuraklık uygulaması her iki çeşidin de bitki başına yumru verimini önemli ölçüde değiştirmemesine rağmen, pazarlanabilir yumru veriminde önemli bir karakter olan tek yumru ağırlığının Russet Burbank çeşidinde önemli düzeyde azalmasına neden olmuştur