Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Varol, Semra" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Kazein hidrolizatının tulum peynirinde kullanılması
    (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Varol, Semra; Yıldırım, Metin
    Bu çalışmanın amacı, Neutrase enzimi ile %10 düzeyinde hidrolize edilen sodyum kazeinat ilavesinin Tulum peynirinin bazı özellikleri üzerine etkisini incelemektir. Bu amaçla telemeye, kurumaddesinin %0 (kontrol), %2,5 (25H) ve %5'i (50H) düzeyinde hidrolize kazein eklenip 3 çeşit Tulum peyniri üretilmiş ve 4-6?C'de 90 gün süreyle olgunlaştırılmıştır. Peynirlerde, titrasyon asitliği (%laktik asit eşdeğeri), pH, kurumadde, tuz, yağ, protein, suda çözünen protein, trisin SDS-PAGE, duyusal değerlendirme ve M17 agar (M17-LAB) ile MRS agarda gelişebilen laktik asit bakterileri (MRS-LAB) sayımı analizleri gerçekleştirilmiştir. Örneklerin titrasyon asitliği %0,83-1,09, pH 5,05-5,11, kurumadde %53,22-54,82, yağ %28,96-29,52, tuz %2,76-3,00, protein %21,73-23,30, suda çözünen protein %2,75-5,29 ve olgunlaşma katsayısı oranlarının %11,93-23,92 arasında değiştiği saptanmıştır. Kontrol örneğinin 90. günde ulaştığı olgunlaşma düzeyine, 25H ve 50H örneklerinin 60. günde ulaşması nedeniyle olgunlaşma süresinin en az 30 gün kısaltılabileceği görülmüştür. Hidrolize kazein ilavesi, M17-LAB ve MRS-LAB sayısını önemli ölçüde arttırmıştır. 25H ve 50H örnekleri, 15. ve 30. günlerde istatistiksel olarak önemsiz de olsa kontrol örneğine göre panelistlerce daha fazla beğenilmiştir. Çalışma sonucunda, Neutrase ile %10 düzeyinde hidrolize edilen kazeinin Tulum peynirinin olgunlaşma süresini kısaltmak için kullanılabileceği belirlenmiştir.

| Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Merkez Yerleşke Bor Yolu 51240, Niğde, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim