Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Yurtseven, Emine Polat" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Effect of Production System and Age on Egg Quality Parameters: A Case of Niğde Province Çamardı District, Turkey
    (2021) Yurtseven, Emine Polat; Şekeroğlu, Ahmet; Tainika, Brian; Duman, Mustafa; Şentürk, Yunus Emre
    This study compared egg quality parameters in layers under free-range system with prefabricatedpens and backyard while emphasizing hen age. A total of 300 eggs collected from prefabricatedpens and backyard farming families in the Çamardı District of Niğde Province were used as studymaterials. The assessed external and internal egg quality characteristics included egg weight, shapeindex, shell thickness, shell breaking strength, albumen index, Haugh unit, yolk index, and yolkcolour. The effect of production system on albumen index, Haugh unit, and yolk colour score wasfound statistically significant. There was a significant effect of age on shape index, shell thickness,shell breaking strength, albumen index, Haugh Unit, yolk index, and yolk colour score. The effectof interaction between age and production system was statistically significant for shape index, shellthickness, yolk index, Haugh Unit, and yolk colour score. It was determined that the egg`s meat andblood spots percentages from the free-range and backyard systems were 10.6% and 15.3%,respectively. It was concluded that while eggs produced from free-range system are superior interms of egg weight, shape index, and Haugh unit those obtained from backyard hens are higher ineggshell thickness, eggshell breaking strength, and egg yolk colour.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Niğde ili Çamardı ilçesinde KOP tarafından uygulanan serbest tavuk ve geleneksel köy tavukçuluğu yetiştirme sistemlerinin yumurta kalitesi bakımından karşılaştırılması
    (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020) Yurtseven, Emine Polat; Şekeroğlu, Ahmet
    u çalışmada, serbest sistem prefabrik barınaklarda ve köy koşularında üretilen yumurtaların kalitelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Niğde İli Çamardı İlçesi'nde serbest tavuk yetiştiriciliği yapılan prefabrik barınaklarından ve köy tavukçuluğu yapan ailelerden alınan toplam 300 yumurta çalışma materyali olarak kullanılmıştır. Dış kalite özelliklerinden yumurta ağırlığı, şekil indeksi, kabuk kalınlığı ve kabuk kırılma mukavemeti; iç kalite özelliklerinden; ak indeksi, Haugh birimi ve sarı renk skoru üzerine yetiştirme sisteminin etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0,01). Yaşın etkisi ise şekil indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk kırılma mukavemeti; ak indeksi, Haugh Birimi, sarı indeksi, sarı renk skoru açısından önemli bulunmuştur (P<0,01; P<0,05). Yaş ve sistem interaksiyonları, şekil indeksi, kabuk kalınlığı, Haugh Birimi sarı indeksi ve sarı renk skoru açısından önemli bulunmuştur (P<0,01; P<0,05). Yumurta et ve kan lekesi oranları ise sırasıyla serbest sistem ve geleneksel köy tavukçuluğunda (%10,6- %15,3) olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yumurta kalitesi bakımından serbest sistem yetiştiriciliğin, geleneksel köy tavukçuluğuna göre daha başarılı olduğu söylenebilir.

| Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Merkez Yerleşke Bor Yolu 51240, Niğde, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim