Yazar "Adem, Gamze" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Japon bıldırcınları (Coturnix coturnix japonica) karma yemlerine siyah üzüm posası ilavesinin büyüme performansı, karkas özellikleri ve et kalitesi üzerine etkisi(Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, 2022) Adem, Gamze; Doğan, Sibel CanoğullarıAraştırma, Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) karma yemlerine üzüm posası ilavesinin performans, karkas parametreleri ve et kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonunda yem tüketimi, canlı ağırlık, canlı ağırlık kazancı ve yemden yararlanma oranları bakımından %1, %2 katkılı gruplar genellikle olumlu etkilenirken diğer gruplar ise araştırılan değerlerde üzüm posasının etkisi görülmemiştir (P<0.05). Karkas parametrelerine bakıldığında karkas değerleri arasında önemli bir farklılık görülmezken, göğüs ve sırt oranı bakımından %2 ve %4 üzüm posası ilaveli gruplar ağırlıkça daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Üzüm posası ilave edilen gruplarda kontrol grubuna kıyasla tiyobarbitürik asit (TBA), pH, peroksit ve toplam psikrofilik bakteri seviyeleri daha düşük bulunmuştur (P<0.05). Bıldırcın yemlerine katkı maddesi olarak üzüm posası ilavesinin hem bıldırcınların performansı hem de etin raf ömrü üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Üzüm posası, yüksek besin değeri ve zengin bir polifenol kaynağına sahip tarımsal-endüstriyel bir yan üründür. %4 düzeyine kadar sentetik antimikrobiyallerin ve antioksidanların yerini alacak doğal bir katkı maddesi olarak üzüm posası kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.