Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Aytekin, Ramazan İlhan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Çeşitlerinde Tam ve Kısıtlı Sulama Uygulamalarının Tane Kalitesi Üzerine Etkisi
    (2018) Çalışkan, Sevgi; Aytekin, Ramazan İlhan; Yağız, Ayten Kübra; Yavuz, Caner
    Bu çalışma, tam ve kısıtlı sulamanın farklı fasulye çeşitlerinden elde edilen tohumlarınyaş ve kuru tohum ağırlığı, su alma kapasitesi, su alma indeksi, kuru ve ıslak hacim,şişme kapasitesi, şişme indeksi, protein oranı ve pişme süresi gibi kalite özelliklerinibelirlemek amacıyla Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri veTeknolojileri Fakültesi Laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada sekiz farklı fasulyeçeşidi (Yunus 90, Cihan, Göynük 98, Batalla, Alberto, Arslan, Zirve, Noyanbey 98)kullanılmıştır. Deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışma sonucunda, incelenen tüm özelliklerbakımından uygulamalar ve çeşitler arasında istatistiksel anlamda farklılıklar meydanagelmiştir. Kısıtlı sulama uygulamasından elde edilen tohumlar, incelenen tüm özelliklerbakımından daha düşük değerler vermiştir. Kuru ve yaş ağırlık, su alma kapasitesi veindeksi, şişme kapasitesi ve indeksi, kuru ve yaş hacim, pişme süresi ve protein oranıüzerine çeşitlerin istatistiki etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda pişme süresinintane iriliği ile ilişkili olduğu; iri taneli çeşitlerde pişme süresinin arttığı belirlenmiştir.Ayrıca çalışmada, generatif dönemde ortaya çıkabilecek su kısıntısının kuru fasulyedetohum kalitesini olumsuz etkilediği, bu dönemde topraktaki yarayışlı su kapasitesinin%50’nin altına düşürülmemesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bodur kuru fasulye (Phaseolus vulgaris l.) çeşitlerinde fizyolojik ve biyokimyasal parametreler kullanılarak kuraklığa dayanıklılığın belirlenmesi
    (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017) Aytekin, Ramazan İlhan; Çalışkan, Sevgi
    Son yıllarda dünyada ve ülkemizde artan sıcaklıklar ile tarımda kullanılabilir su miktarının azalması bitkisel ürünlerin daha çok kurak ortamlarda yetiştirilmesine neden olmuştur. Ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi çalışmamızın yapıldığı bölgede de kuru fasulye üretimi daha çok kuru koşullarda yapılmaktadır. Bu nedenle tez çalışmamızda Türkiye'de kuru fasulye üretiminin yaygın olarak yapıldığı bölgelerde yetiştirilen 8 kuru fasulye çeşidinin (Yunus 90, Cihan, Göynük 98, Batalla, Alberto, Arslan, Zirve, Noyanbey 98) bazı fizyolojik ve biyokimyasal parametreler kullanılarak kuraklığa dayanıklı olanların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2015 üretim sezonu içerisinde tarla denemesi tam ve yarı kısıtlı sulamalı koşullarda yürütülmüştür. Kuraklığa dayanıklı çeşitlerin seçiminde; verim ve verim ögeleri ile çiçeklenme süresi, olgunlaşma süresi, nispi nem içeriği, stoma iletkenliği, yaprak sıcaklığı, membran stabilite indeksi, H2O2 miktarı, prolin miktarı, lipid peroksidasyonu, fotosentez hızı, yaprak klorofil içeriği, protein oranı, şişme indeksi ve kuraklık hassasiyet indeksi gibi parametreler incelenmiştir. Çalışmada yer alan 8 kuru fasulye çeşidinin kuraklık stresine farklı tepkiler gösterdikleri belirlenmiştir. Kuru fasulye çeşitlerinin vejetatif aşamadan ziyade generatif aşamada yaşanan kuraklık stresinden daha çok etkilendiği tespit edilmiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Farklı yetiştirme ortamlarının adaçayında (Salvia officinalis L.) tohum çimlenmesi ve fide kalitesi üzerine etkileri
    (2021) Aytekin, Ramazan İlhan; Akkamış, Mustafa; Bedir, Mehmet; Çalışkan, Sevgi
    Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı altlık kullanılarak oluşturulan yetiştirme ortamlarının adaçayı (Salvia officinalis L.) tohumlarında çimlenme performansı ile fide kalitesi üzerine olan etkilerini belirlemektir.Yöntem ve Bulgular: Araştırma 2020 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü’ne ait uygulama serasında yürütülmüştür. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuş; yetiştirme ortamı olarak torf (%100), toprak (%100), perlit (%100), kum (%100), torf + toprak (1:1), torf + perlit (1:1), torf + kum (1:1), torf + toprak + kum + perlit (1:1:1:1) olacak şekilde sekiz farklı uygulama yer almıştır. Toprak (%100), perlit (%100) ve kum (%100) ortamlarında sağlıklı fide gelişimi sağlanamamıştır. Çalışmada torf (%100) uygulaması en yüksek çimlenme oranı (%88.83) ve en kısa çimlenme gün sayısı (26.60 gün) değerlerini vermiştir. Ayrıca, torf uygulaması en yüksek fide uzunluğu (20.37 cm), yaprak klorofil içeriği (36.63), fide yaş ve kuru ağırlığı (3.48g ve 0.57 g) ile kök yaş ve kuru ağırlığı (3.48 g ve 0.84 g) değerlerine sahip olmuştur.Genel Yorum: Adaçayında yetiştirme ortamı olarak kullanılan torfun diğer ortamlara kıyasla çimlenme ve fide gelişimi açısından daha etkili altlık materyali olduğu belirlenmiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Çalışmada elde edilen sonuçlara göre; farklı yetiştirme ortamlarının tohumların çimlenme ve fide-kök gelişimi üzerine etkisinin olduğu, bu nedenden dolayı sağlıklı ve kaliteli adaçayı fidesi üretmek için uygun ortamların belirlenmesinin önem arz ettiği ve en uygun yetişme ortamının torf olduğu çalışmada tespit edilmiştir. Sağlıklı ve kaliteli adaçayı fidesi üretmenin yüksek verimlilik adına önemli olması ve uygun ortamın belirlenmesi bu konuda çalışan üreticilere ve dolayısıyla tarımsal üretime katkı sağlayacaktır.

| Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Merkez Yerleşke Bor Yolu 51240, Niğde, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim