Yazar "Boğa, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 14 / 14
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe A hybrid approach of data envelopment analysis based grey relational analysis: a study on egg yield(ZOOLOGICAL SOC PAKISTAN, 2019) Küçükönder, Hande; Demirarslan, Pınar Çelebi; Burgut, Aykut; Boğa, MustafaThe aim of the study is to evaluate the effect of conditions of both feeding and the climate in poultry house on production performance in a commercial poultry enterprise with a hybrid approach. In accordance with this purpose, the hybrid approach has two main objectives: i) Determination of the effective period for which the output factors [(chicken survival rate (%), egg yield (%)] are optimized at the same time and the appropriate value ranges for the input factors [temperature (degrees C), humidity (%) and feed per hen (g)] that provide effectiveness ii) Determination of targeted improvement values for the ineffective months to become effective. With this hybrid approach, which is based on the integration of the Data Envelopment Analysis (DEA) and Grey Relational Analysis (GRA), the effective months are determined by DEA method and a performance rank is performed between the effective months by GRA method. It has been investigated whether the results of different Multicriteria Decision Making (MCDM) techniques combined with the data fusion technique support the proposed hybrid approach's results. In this context, the proposed hybrid approach was applied to evaluate the monthly production performance of a commercial enterprise with Lohman Brown genus 8000 chickens. According to the findings of the analysis, it was seen that January, March, October, November and December are the months when production performance is high. When these months were ranked among themselves, it was observed that January, March and November are the first three ranks, respectively, and that the rank was also supported by the combined results of different techniques. As a result, in terms of production performance for the enterprise, it can be said that the optimum temperature is 20.25 degrees C-26.41 degrees C, humidity ratio is 47.60%-54.25%, and feed amount per hen is 98-128 g.Öğe Bazı Baklagil Ağaç Yapraklarının Alternatif Yem Kaynağı Olarak Besin Madde ?çerikleri ve Sindirilebilirliklerinin Belirlenmesi(2022) Boğa, Mustafa; Avcı, Barış Cem; Kılıç, Hatice Nur; Filik, Ayşe GülÇalı?mada, Niğde-Bor yolunda ve Niğde Ömer Halisdemir (OHU) Üniversitesi kampüs içerisinde bulunan farklı baklagil (Fabaceae) ağaçlarından (Leucaeno leucacephala, Robinia pseudoacacia, Colutea arborescens, Cercis siliquastrum, Wisteria sinensis) toplanan yaprakların besin madde içerikleri vein vitro sindirilebilirliklerinin belirlenmesi amaçlanmı?tır. Ara?tırmada kullanılan yem materyallerinde kuru madde (KM), ham protein (HP), ham yağ (HY), ham selüloz (HS) ve ham kül (HK) analizleri ile asit çözücülerde çözünmeyen lifli madde (ADF), nötr çözücülerde çözünmeyen lifli madde (NDF) ve nitrojensiz öz madde (NÖM) değerleri belirlenmi?tir. Örneklerin in vitro gaz ve metan gazı üretim miktarları, metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL) ve in vitro organik madde sindirim derecesi (IVOMSD) değerlerinin saptanması amacıyla mezbahanede yeni kesilen koçlardan elde edilen rumen sıvısı kullanılmı?tır. Farklı dönemlerde toplanan yapraklar ve türler arasındaki farklılık HSdı?ı tüm (KM, HK, HP, NDF, ADF ve ADL) değerler için istatistiki olarak önemli bulunmu?tur (P<0.05). Baklagil yapraklarının birinci hasatında HP değerleri ikinci hasata göre sayısal olarak daha fazla çıkmı?tır. ?statistik analizinde birinci dönemde hasat edilen Robınıa pseudoacacıa (RP) HP değerinin (%18.16) en fazla olduğu bulunmu?tur. Ağaç yapraklarının KM içerikleri %86.34-93.04 arasında, HK içerikleri %5.79-18.49 arasında, HP içerikleri %9.43- 18.16 arasında, HY içerikleri %4.98-8.14 arasında NDF içerikleri %21.18-37.75 arasında deği?mi?tir. GÜ(Gaz üretimi):21.50-36.75, ME:6.63-8.85 MJ kg-1 KM, NEL:2.11-4.67, MJ kg-1 KM OMS: %33.13-56.65, Metan:%11.75-14.75 arasında bulunmu?tur. Gaz üretimi, ME, NEL ve OMS değerleri, birinci dönemde toplanan Gleditsia triancanthos L türünde daha fazla elde edilmi?tir (sırasıyla 36.75, 8.85, 4.67 ve 56.65). Metan üretiminin birinci dönemde Robınıa pseudoacacıa tür ağaç yapraklarında daha fazla olduğu belirlenmi?tir. Sonuç olarak, besin madde içerikleri ve gaz üretim değerleri bakımından baklagil ağaç yapraklarının ruminant hayvan beslemede kullanılabileceği belirtilebilir.Öğe Body Condition Score (BCS) Segmentation and Classification in Dairy Cows using R-CNN Deep Learning Architecture(2019) Çevik, Kerim Kürşat; Boğa, MustafaBody condition score (BCS) is based on scoring of dairy cattle from 1 to 5 according to the appearance of animals. BCS is a subjectivemethod based on assessing of subcutaneous fat thickness on the regions in back, waist and coccyx regions in cattle and the bone spursin the pelvic region by visual inspection and palpation method. BSC of animals in among the most important indicator of whether theneeds of animals are met in livestock enterprises. In general, BCS values are determined by a method based on expert knowledge anddetermined by observation. If the animal is above or below the desired BCS, at this stage, diseases resulting from metabolic problems,low yield or animal losses may occur. With the regular control of this situation, the profitability of the enterprise may increase withhealthier animals. For this purpose, in this study, it is aimed to segment the required regions and to classify the segmented regions inorder to perform BCS. Images taken from dairy cattle were trained with the R-CNN architecture used in object detection applications,which are among the Convolutional Neural Networks (CNN) architectures. Of the 184 images, 75% (138) were used for training and25% (46) were used for testing. During the training phase, the regions where BSC could be conducted from the raw images were labeledand these regions were learned. Then, the segmentation of the correct regions from the new images to the system was tested. Pre-trainednetworks were utilized to increase system success. For the classification of the segmented regions, the CNN network trained withAlexNet architecture was used. When the overall success of the system was evaluated, the AlexNet network correctly segmented 40 ofthe 46 raw test images, and the AlexNet CNN network correctly classified 28 of them and provided 60.86% overall success. The VGG16network correctly segmented 42 of the 46 raw test images, and the AlexNet CNN network correctly classified 30 of them, achieving65.21% overall success On the other hand, The VGG19 network correctly segmented 43 of the 46 raw test images, and the AlexNetCNN network correctly classified 31 of them, achieving 67.39% overall success.Öğe Computer-Assisted Automatic Egg Fertility Control(2019) Boğa, Mustafa; Çevik, Kerim Kürşat; Koçer, Hasan Erdinç; Burgut, AykutThis research aimed to determine the fertilization control of the eggs in an incubator between 0th and 5th days by image processing techniques via low-priced tools. Three different datasets that were composed of eggs whose images taken at different times in the incubator were prepared. Several filtering and morphology methods, gray level conversion and dynamic thresholding were utilized to process the 15 egg images. Moreover, the original processing codes based on the problem were given. White and Black percentages of binary images were utilized to determine the egg control. According to the test results, for the first dataset; 73.34% of fertility accuracy was achieved on the third day; 100% of fertility accuracy was achieved on the fourth day, for the second dataset; 93.34% of fertility accuracy was achieved on the third day; 93.34% of fertility accuracy was achieved again on the fourth day; for the third dataset, 93.34% of fertility accuracy was achieved on the third day; 100% of fertility accuracy again was achieved on the fourth day. When the results were evaluated, it was seen that egg fertility has been determined successfully automated with low cost tools.Öğe Daha Hızlı Bölgesel-Evrişimsel Sinir Ağları ile Sığır Yüzlerinin Tanınması(2019) Dandıl, Emre; Türkan, Musa; Boğa, Mustafa; Çevik, Kerim KürşatSüt sığırcılığı işletmelerinde sürülerinin yönetilmesinden ziyade ineklerin bireysel olarak refahı ve sağlıklıolmasına yönelik hassasiyet son yıllarda artmıştır.? Bu durumun sonucu olarak, bireysel olarak hayvanlarıntakip edilme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Hayvanlar için biyometrik veriler kullanılarak oluşturulacak sistemler,hayvanları bireysel olarak tanınmasına yardımcı olmaktadır. Hayvanlardan elde edilen yüz, burun, iris gibi bireyselbiyometrik veriler işlenerek makine öğrenmesi temelli sistemler oluşturulabilir. Bu çalışmada, derin öğrenmede önemlibir model olan Daha Hızlı Bölgesel-Evrişimsel Sinir Ağları(DHB-ESA) kullanılarak, sığırların yüz görüntülerininsınıflandırılarak tanınması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öncelikle, bir besi yerinde bulunan sığırlardan yüzgörüntülerini içeren görüntüleri alınarak bir veriseti oluşturulmuştur. Daha sonra, sığır görüntülerindeki yüz bölgeleri,uygulama ile işaretlenerek sığır sınıflarına göre etiketlenmiştir. Deneysel çalışmalar kapsamında, veriseti içerisindenbeş farklı sığıra ait toplamda 1579 görüntüden oluşan bir alt küme oluşturulmuştur. Bu küme, ağın eğitimi için 1129görüntü ve test işlemi için ise 450 görüntü olacak şekilde gruplandırılmıştır. Sığır yüz görüntüleri ön-eğitimli bir ağüzerinde eğitildikten sonra, gerçekleştirilen test işlemlerinde sığır yüz görüntüleri %98.44 doğruluk ile başarılı birşekilde sınıflandırılmıştır. Önerilen bilgisayar destekli bu yaklaşımın, sığırların yüzlerinin tanınmasında ikincil bir araçolarak uzmanlar tarafından farklı amaçlar için kullanılabileceği öngörülmektedir.Öğe Effects of different ration scenarios on fecal-greenhouse gas emissions from awassi ewes(2018) Yurtseven, Sabri; Avcı, Mehmet; Çetin, Mehmet; Öztürk, İrfan; Boğa, MustafaC4 plants are known as plants with high photosynthesis ability, which can be welladapted to the sunny regions, and corn/maize is a good example. This studyinvestigated the effect of diets with different ratios of C4:C3 plant materials on CH4,CO2, and N2O emissions from manure produced by Awassi ewes. The trial comparedthe production of greenhouse gases from manures produced by sheep fed diets withlow C4:C3 ratios (Group A–0.95:1) to those fed high C4:C3 plant ratios (Groups B–1:1;C–1.5:1; D–2:1). The trial was a randomized design with four groups and each groupcontained four sheep (total 16). The main feedstuffs were alfalfa and maize basedcombinations with similar nutrient contents. The body weight gain (BWG) and thefeed conversion ratio (FCR) of the sheep were affected by C4:C3 ratio. They increasedin the higher C4 plant-consuming groups, despite similar feed consumption. Manurecomponents were not affected by the feed ratio, except for N, pH, and Neutraldetergent fiber (NDF). Total diet digestibility of N increased cubically when maizesilage was included (Groups B and D). The use of C3 plants as forage or grain sourcesled to increased manure and manure gas production (P = 0.04 and linear effect: 0.03).Regardless of the C4:C3 ratio, alfalfa increased N2O emissions from manures becausemore manure was produced by groups A and C. The temperature, humidity and moldof the manures were the main causes of the rise in the amount of manure based CO2in the alfalfa and maize based groups.Öğe Evaluation of Some Commercial Food Rations in Terms of Chemical Composition, Methane Production, Net Energy and Organic Substance Digestibility(2022) Boğa, Mustafa; Avcı, Barış Cem; Kılıç, Hatice NurThe change in living standards in developing countries and the rapid increment in the world\rpopulation increase the need for plant and animal food. Agriculture and animal husbandry practices\rbecome more common day by day to meet the need for food and obtain more products. This\rsituation increases the amount of waste per unit of animal products. Increased animal excrement is\rassociated with greenhouse gas emissions, it harms the environment and animal health. Methane,\rone of these greenhouse gases, increases poses significant threat to global warming. Today, studies\rthat optimize rumen and animal productivity in order to reduce methane release caused by ruminant\ranimals are among the subjects that attract the attention of researchers. This study is purpose to\revaluate the beef rations in terms of chemical composition, methane production, net energy and\rorganic matter digestibility by collecting roughage and concentrate feed mixtures (TMR) obtained\rfrom different livestock farms in Niğde province. Thus, for increase the productivity of livestock in\rsmall farms in Turkey, the ratios of feed raw materials at the farm scale were determined, and\revaluations were made according to the results of the lower and upper limits obtained from the\rfattening rations. In vitro gas production technique was used for gas and methane production of\rTMR samples. Nutrient contents obtained from different livestock farms Crude Protein (9.58-\r14.72), Raw Oil (1.89- 2.30), CA (7.64-13.92), ADF (19.77-27.82) NDF (36.71-45.69) Dry Matter\r(90.48-91.79), methane (CH?), OMS, NEL and ME values were also different. In the study, it was\robserved that the ration contents were not calculated according to the age, developmental stage,\rfattening period and needs of the animal. It was determined that different rations were used in farms\reven in animal groups with similar characteristics. It can be said that a more economical and\rprofitable animal husbandry can be made by recording the fattening performances of animals such\ras live weight gain, weight gain at the beginning and end of fattening, feed consumption.Öğe Forecasting Seasonal Milk Production Using MARS Algorithm for Multiple Continuous Responses in Holstein Dairy Cattles(2024) Boğa, Demet Çanga; Boğa, Mustafa; Bulut, MutluIn this study, seasonal milk yield estimation will be made using multivariate adaptive regression spline (MARS) algorithm for multiple continuous responses in dairy cattle (Holstein hybrid). For the research, milking records for the years 2020-2021 were collected from 157 dairy animals using Holstein hybrid dairy cattle from a research farm in Konya, Türkiye. The amount of feed given in this experiment was not changed and the effect of the season on the estimation of milk yield was investigated in the study. The analyzed independent variables used in the study were pregnancy status (PS), number of days milked (MDN), Lactation Number (LN), age of cows (months), average seven-day milk yield (7-Day Average Milk-SDMY), last lactation milk yield (last_MY), number of inseminations (IN), peak yield (Pik_Yield) and target variables were calculated as (YieldAutumn/winter/spring/summer (kg) = Mean milk mean of season. In this context, the ehaGoF package was used to measure the prediction performance of the simultaneous MARS model established with the earth package for MARS analysis. MARS estimation equations obtained simultaneously for four dependent variables (multiple responses) are given. By looking at the MARS equation, the MARS model estimation equation was determined for the optimum milk yield, the threshold values, the three threshold values determined in the model were determined as MDN, Age, Peak_Yield, and the corresponding values were respectively; 159 days, 39.6 (months) and 37.1 kg/day. Considering the estimation equation, it is seen that the independent variables MDN, SDMY and LN are the most important variables in determining the estimation equation. It is seen that the best fitting value for the estimation equation of the dependent variables is the YieldWinter variable.Öğe GENERAL STATUS OF RUMINANT LIVESTOCK IN THE TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS(2024) Kocadal, Çağrı Halil; Boğa, MustafaAmong other agricultural activities, animal production has the most important strategic importance for the country's economy. In the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC), animal production constitutes 45% of the total agricultural production. In response to the increasing population, the need for animal food continues to increase day by day. State hatcheries and many private companies run animal production activities along with small-scale family enterprises. Almost all animal feed raw materials are imported. On the other hand, most of the food of animal origins that is marketed (e.g. meat, milk, egg etc.) is produced in TRNC and the rest is imported when it is necessary. Halloumi, which covers almost all animal-based imported goods, is imported into many countries especially Turkey and Kuwait and contributes to the country’s economy. This study concentrates on the general state of animal production in TRNC and aims to present the current state of ruminant animals (66 thousand head of cattle, 197 thousand head of sheep and 78 thousand head of goat) in the country’s livestock farming, their contributions to the economy and the type of their production.Öğe Green Area Requirement in Zoned Areas: The Case of Niğde City#(2019) Boğa, Mustafa; Şen, BurakCurrently half the world population lives in cities, and this proportion is expected to increase rapidly to 70% over the next years. Multi-storey buildingsand small green areas are being created with the effect of increasing population for years. In urban areas, where there are fewer green areas compared to rural areas, human diseases are increasing. Increased health problems affect people negatively and the need for green spaces increases. According to the regulation published in 1999, the amount of green area per person is determined as 10 m2. For this reason, the green areas designed in the sites where high-rise buildings have increased in the areas opened for reconstruction in Niğde will be evaluated. Accordingly, we will be determinedadequacy of the green area. This study was conducted to determine the importance of green spaces for health and to provide suggestions for further research.Öğe Hayvan Besleme Stratejileri ile Metan Emisyonunun Azaltılması(2021) Kılıç, Hatice Nur; Boğa, MustafaHızla gelişmekte nüfusla birlikte gıda talebine paralel olarak tarımsal ve hayvansal üretimin hızla ilerlemesinin yanında birim hayvan başına verim artışları için uygulanan yöntemler de hızla ilerlemektedir. Hayvansal ürünlerdeki artış birim hayvansal ürün başına çevresel etkileri artırmaktadır. Son yıllarda hayvansal atıkların da artmasıyla sera gazı emisyonu daha da yükselmektedir, bundan dolayı çevre ve hayvan sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Bu olumsuz etkinin önlenmesi amacıyla sürdürülebilir yöntemler ve zararlı sera gazlarının emisyonunu azaltmak için işletmede hayvan besleme ve bakımla ilgili stratejik önlemler önem taşımaktadır. En önemli ikinci sera gazı olan metan, bir molekül olarak atmosferde büyük miktarlarda bulunmaktadır, bu gazın atmosferde birikmesi CO?’den fazla olması bu konuya olan ilgiyi artırmaktadır. Rumen koşullarının optimizasyonu ve birim hayvan başına verimliliğini artırmak için ruminant hayvanların beslenmesi ile ilgili farklı uygulamalar (yem katkı maddelerinin kullanımı, yemleme stratejileri) gelişmekte olan bir alandır. Bu bilginin hayvan yetiştiricileri ile paylaşılması ve hem metan hem de azot emisyonlarının azaltılması açısından çevreye ve dolayısıyla insan ve hayvan sağlığına da fayda sağlayacaktır. Ruminant hayvanlarda, metan gazının vücuttan atılabilmesi için yemle alınan brüt enerjinin %2-12 aralığında kaybına sebep olabilmektedir. Ruminantlar için metan emisyonlarına neden olan dışkı ve idrardaki nitrojen kayıplarını azaltmaya yönelik besleme konusunda birçok sayıda araştırma yapılmakta olup bu araştırmaların birçoğu halen kalıcı bir sonuca ulaşamamaktadır. Yapılacak olan enterik CH? emisyonundaki azaltma, yöntemleri çiftçilerin ve hayvanların özel ihtiyaçlarına ve uygun maliyetli olmasına göre uyarlanmalıdır. Çalışmamızda, farklı koşullarda, hayvan besleme stratejileri ile metan emisyonunun azaltılmasının derlenmesi amaçlanmıştır.Öğe Importance of Plants in Terms of Sustainability in Building Bumper Zone inFarm Areas(2020) Erzurumlu, Gülden Sandal; Boğa, MustafaWith the effects of various human activities and global warming, pressures on plant species are increasing day by day, living species and living environments are adversely affected. In order to reduce and control these negative effects, a variety of regulatory ecological services are needed to provide both a nutrient environment for animals and to save and maintain their habitat. For this purpose, creating buffer zones at the borders of fence plants and farm areas can be used as a regional supporting mechanism. One of the most important criteria is to use plant species (from Legüminaceae families) which have high nutritional value for animals in farm buffer areas. The selected plants have many functions such as erosion prevention on sloping areas, nutrient retention, aesthetic area creation, flood prevention, odor control. They are the ones that constantly occupy the city's agenda with various environmental problems such as ensuring control of unwanted odors in farm areas and improving visual quality. In this study, it is aimed to determine the plant species that can be suggested to be used in a buffer zone which can be created in order to create aesthetic value in farm areas, to control odor problem and to contribute to studies to create nutrients and to protect ecology.Öğe Niğde Bölgesinde Bulunan Ökse Otunun Yem Değerinin In Vitro Gaz Üretim Yöntemi İle Belirlenmesi(2018) Boğa, Mustafa; Fırıncıoğlu, Sema Yaman; Doğan, Sibel Canoğlu; Burğut, AykutBu çalışma, ökse otu (ÖO) olarak bilinen (Viscum album L.)’nin yem değerinin ortaya konulmasıamacı ile yürütülmüştür. Bu nedenle, kayısı (Purunus cinsi) ve badem (Amygdalus communis L.)ağaçlarından alınan ÖO numuneleri; bütün bitki, sap, yaprak ve meyveler olmak üzere dört alt grubaayrılmıştır. Kesimhaneden alınan rumen sıvısı ve içeriği kullanılarak In vitro gaz üretim tekniği ileÖO örnekleri 3, 6, 9, 12, 24, 48, 72 ve 96 saat süre ile inkübe edilmiştir. Örneklerin In vitro organikmadde sindirilebilirliliği (OMS), metabolize olabilir enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL)değerleri 24 saatlik gaz çıkışına bağlı olarak hesaplanmıştır. Kayısı ağacından toplanan ÖObitkisinin farklı kısımlarındaki (bütün bitki, sap, yaprak ve meyveler) ham protein, ham yağ, ADF veNDF içerikleri, 90,25 ile 120,82, 80,05 ile100,13, 190,29 ile 330,17, 280,85 ile 500,86 g kg-1 KMaralığında bulunurken badem ağaçlarından toplanan ÖO bitkilerinin aynı ham besin madde içeriklerisırasıyla 100,37 ile 140,67, 80,42 ile 100,35, 200,45 ile 360,87, 340,29 ile 530,10 g kg-1 KM olarakbulunmuştur. Kayısı ağaçlarından toplanan ÖO’nun OMS, ME ve NEL değerleri, 0,60 ile 0,74, 9,0ile 11,17 ME kg-1 KM ve 6,08 ile 7,71 NEL kg-1 KM iken badem ağaçlarından toplanan ÖO In vitrogaz testinden hesaplanan aynı parametreleri sırasıyla 0,63 ile 0,76, 9,40 ile 11,26 ME kg-1 KM ve6,39 ile 7,98 NEL kg-1 KM arasında değişmiştir. Ökse otunun farklı bölümlerinin OMS, ME ve NELdeğerlerinde istatistiksel olarak farklılıklar elde edilmiştir. Genel olarak, ÖO protein ve lif açısındanuygun, kaba yemlerle karşılaştırıldığında ham yağ içeri bakımından yüksek ve ME ve NEL içeriğinbakımından ise hayvan beslemede hammadde olarak kullanılacak kadar iyi olduğu belirlenmiştir.Sonuç olarak, sağlık ve performans üzerindeki zararlı etkileri beslenme denemelerindegösterilmedikçe ökse otu, geviş getirenlerin rasyonlarında kullanılabilecek iyi bir potansiyel yemmaddesidir.Öğe Yumurta Verimi Üzerine Bazı Özelliklerin Etkisinin Regresyon Analiz Yöntemlerinden Bagging Mars ile Belirlenmesi ve R Uygulaması(2020) Canga, Demet; Boğa, MustafaÇalışmada, BAGGING ile MARS birleştirilerek elde edilen hibrid bir yaklaşımın yumurta tavuklarındanelde edilen bir veri setinde sıcaklık ve nemin yumurta verimi, kırık/çatlak yumurta, ölen hayvan sayısıve yem tüketimi üzerine etkisinin olup olmadığı test edilmiştir. Çalışmada Adana ili ÇukurovaBölgesinde bulunan özel bir hayvancılık işletmesinden 2018 yılına ait yumurta üretim işletmesinden eldeedilen veriler kullanılmıştır. Araştırmada, ortalama 60 haftalık yaşta olan Lohman ırkı tavuklardan eldeedilen veri seti kullanılmıştır. Oluşan MARS ve Bagging MARS algoritmasında regresyonproblemlerinin daha güçlü bir çözümünü sunmak için R STUDIO programındaki earth (enhancedadaptive regression through hinges) ve caret (classification and regression training), mda (MixtureDiscriminant Analysis) paketleri kullanılmıştır. Bagging MARS tekniğinin tahmin performansı,bootstrap örnek sayısı olan B değeri 3 alınarak uyum iyiliği kriterleri ile değerlendirilmiştir. Çalışmada,MARS ve bagging MARS analizi kullanarak sıcaklık ve nemin yumurta verimi, kırık/çatlak yumurta,ölen hayvan sayısı ve yem tüketimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Yumurta verimi üzerine, akşamsıcaklığının(t3) etkisinin olduğu fakat sabah(t1) ve öğle(t2) sıcaklıklarının ise etkisinin olmadığıbelirtilmiştir. Kırık/çatlak yumurta ve ölen hayvan hayvan sayısı 5 den az/ hafta olmasından dolayı,MARS ve Bagging MARS modellerinde bu değişkenlere tahmin denkleminde yer verilmemiştir. Yemtüketiminin ise, her iki modelde de pozitif bir katkısının olduğu görülmüştür.