Yazar "Gürer, Betül" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Tarife Dışı Engellerin Türkiye’nin Tarım Ürünleri Dış Ticaretine Olan Etkisi(2019) Özer, Osman Orkan; Gürer, Betül; Top, Berrin Taşkaya; Kan, MustafaUluslararası ticaretin gelişmesi ile ülkeler arasında dış ticareti etkileyen tarife önlemleri hızla azalmıştır. Buna karşın ülkeler iç piyasalarını korumak ve uluslararası pazarlarda ki çıkarlarını artırmak amacıyla tarife dışı engeller uygulamaya başlamışlardır. Uluslararası ticarette tarife dışı engellerin ne şekilde ve ne ölçüde etki ettiğini hesaplamak oldukça sıkıntılı olmakla birlikte ülkelerin uluslararası ticaret politikaları açısından büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada, GTAP veri tabanında oluşturulan 72 ülke (bölge) ve 20 gıda ve tarım sektörüne indirgenmiş model yardımıyla Türkiye’ye uygulanan ve Türkiye’nin uyguladığı tarife dışı engellerin hesaplanması amaçlanmıştır. Analiz sonucuna göre, tütün ve tütün mamulleri, kanatlı eti ve yumurta ürünlerinin ağırlıkta olduğu ürün grubu ile diğer tahıl ürünlerinin, ülkeler ve bölgeler itibariyle en çok teknik engele maruz kalan ürünler ve sektörler olduğu belirlenmiştir.Öğe The Opinions of the Sheep Breeders about the National Sheep and Goat Breeding Program under Farmer Condition in Niğde Province(2022) Güngör, Selina; Gürer, BetülWith this study, for guiding the policies on the protection of native animal genetic resources, the opinions of the sheep breeders about the national sheep and goat breeding program under farmer condition were evaluated within the scope of the purposes and needs of the breeders in Niğde province. The primary data was collected from 108 farms in Nigde Province Center and Bor districts, including 54 farms determined by the stratified sampling method from participated farms in the sheep breeding program and including 54 farms determined by the total population sampling method from not-participated farms in the sheep breeding program. As a result of the study, breeders stated that the main reasons for participating in the project were the ensuring both productivity increase by reducing the number of lamb deaths, and income increase by receiving the support from the project. Breeders stated that the project meets their expectations in a positive way. Approximately two-thirds of the farms not involved in the project were interested in the project, but the farms in this group were not able to participate in the project because they could not meet the project requirements mainly because they made animal production in small family farms by traditional methods. In addition, the study indicated that agricultural support programs to encourage participation in the breeding program were important for breeders. In this context, the support model for reducing costs was selected by breeders as the best criterion in a policy to be implemented for the protection of native animal genetic resources. It is recommended to expand the use of breeding material obtained from the project throughout the country. Besides it is recommended to expand programs in matters related to regular record keeping and animal care, feeding, herd management and health for small family farms.Öğe TR71 Bölgesinde İşletmelerin Koyun Yetiştiriciliği Faaliyetine Devam Etme Olasılığını Etkileyen Faktörlerin Analizi(2021) Gürer, Betül; Ulutaş, ZaferTürkiye’de son yıllarda hayvancılığa yönelik sağlanan desteklemelerle koyun varlığındaki azalma durdurulmasına rağmen, koyunculuk faaliyeti geleneksel yapısı içerisinde kayda değer bir gelişme gösteremeden sürdürülmeye çalışılmaktadır. Bu durum ise sektörün ekonomik faktörler dışında sürdürülebilirliğini sağlamada etkili olan diğer faktörlerin de araştırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacı, TR71 bölgesinde Niğde ve Aksaray illerindeki yetiştiricilerin koyunculuk faaliyetine devam etme istekliliklerine etkili olan ekonomik, çevresel ve demografik faktörlerin belirlenmesi ve sektörün gelişimine yönelik alınacak politika önlemlerinin ortaya konulmasıdır. Çalışma kapsamında bölgede hayvan varlığının üçte ikisinden fazlasını oluşturan Niğde ve Aksaray illerinden 114 işletmeden yüz yüze anket yoluyla toplanan veriler kullanılmıştır. Yetiştiricilerin koyunculuk faaliyetini devam ettirme olasılıklarına etkili olan faktörleri ise lojistik regresyon yöntemiyle belirlenmiştir. Model sonuçları, işletmecilerin koyun yetiştiriciliğini devam ettirme olasılıklarına etkili faktörler; barınak koşullarının iyileştirilmesi, faaliyetin karlılığı, işletmecinin medeni durumu, yem bitkisi yetiştirme durumu ve çoban bulma sorunu olarak bulunmuştur. İşletmelerinde hayvan barınak ve/veya çalışanların konaklama yerlerini iyileştirenlerin koyunculuk faaliyetini devam ettirme olasılığı diğerlerine göre 14.01 kat daha fazladır. Diğer yandan nispi karlılığın bir birim artması işletmecilerin bu faaliyeti devam etme olasılığını 9.53 kat, evlilerin bekârlara göre koyun yetiştiriciliğini devam ettirme olasılığı 5.03 kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Yem bitkisi yetiştiren işletmelerin yetiştirmeyenlere göre bu faaliyeti devam ettirme olasılığı 4.14 kat daha fazladır. Buna karşın, çoban bulmada sorun yaşayanların yaşamayanlara göre koyunculuk faaliyetini devam ettirme olasılığı %81.1 daha düşüktür. İşletmelerin koyunculuk sektörüne devam etmeleri, sektöre yönelik sosyal ve çevresel koşulların iyileştirilmesiyle birlikte işletmelerin yapısal koşullarını iyileştirecek destekleme önlemlerinin uygulanmasını gerektirmektedir.Öğe Tüketicilerin Bal Tüketiminde Gıda Güvenilirliği Bilincinin İncelenmesi: Niğde İli Örneği(2018) Gürer, Betül; Akyol, EthemSon yıllarda, tüketicilerin gıda üretimi ve tüketimi üzerine duyarlılıklarının artışına bağlıolarak, gıda ürünleri talebindeki belirleyici faktörlerden biri konumundaki gıdagüvenilirliği sürekli gündemdedir. Diğer tarımsal ürünlere nazaran daha denetimsizkoşullarda üretilip pazarlandığı için bal konusunda da gıda güvenilirliği sorunu yoğun birşekilde kendini hissettirmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de arı ürünlerinin gıdagüvenilirliği konusunda ne tür uygulamalar yapıldığı Niğde ili kentsel örneğindetüketiciler için bal tüketiminde gıda güvenilirliğinin ne derece önemli olduğu vetüketicinin bu konudaki bilincinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Çalışmada 286tüketici ile yüz yüze anket görüşmesi yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilere gelirgruplarına göre satın almada etkili faktörlerin belirlenmesi için varyans analizi ve Faktöranalizi yöntemleri uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kalıntı sorunu ve ticarişeker katkılı tağşişli bal endişesinden dolayı tüketiciler tarafından alımların market yerinedoğrudan üreticiden alma yönünde çaba sarf edildiği ve marketten yapılan alımlarda balınkalitesine güvenin düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca tüketiciler arasında geçmiş yıllaranazaran balın güvenilirliğinin düştüğü görüşü yaygındır. Faktör analizi sonuçlarına görebal satın almada tüketicilerde sağlıklı beslenme bilincinin en önemli faktör olduğu,özellikle tüketicilerin gelir seviyesi yükseldikçe sağlıklı beslenme ve kalite bilinci olumluyönde geliştiği görülmüştür.Öğe TÜRKİYE’DE NÜFUSUN YETERLİ VE DENGELİ BESLENMESİ AÇISINDAN HAYVANSAL GIDA ARZ VE TALEBİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ(2021) Gürer, BetülÇalışmada, bireylerin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için uzmanlar tarafından yaş ve cinsiyete göre önerilen günlük besin tüketim referans miktarlarını tükettikleri varsayıldığında, Türkiye’de nüfusun hayvansal ürünler arz ihtiyacı ve yeterliliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, Türkiye’de hayvancılık sektörüne yönelik destekleme kalemleri ve miktarındaki artış üretime olumlu yansımış, ancak üretimdeki artışın toplumun yeterli ve dengeli beslenmesini temin edecek boyutta olmadığı görülmüştür. 2019 yılında, Türkiye’de nüfusun yeterli ve dengeli beslenebilmesi için hayvansal gıda arz ihtiyacı kişi başı yıllık kırmızı et- tavuk eti için 31.39 kg, balık için 27.22 kg, yumurta için 13.54 kg ve süt ve süt ürünlerinde 252.99 kg olarak hesaplanmıştır. Ancak nüfusun mevcut beslenme kompozisyonu dikkate alındığında süt ve süt ürünleri hariç diğer hayvansal ürünler arzının ihtiyacın altında olduğu görülmüştür. Bu nedenle, nüfusun gereksinimine uygun hayvansal ürünler arzının ve erişilebilirliğinin sağlanması, toplumun beslenme sorunlarını dikkate alan üretim planlaması ile hayvansal ürünler arz zincirine yönelik bütüncül uzun vadeli tedbirlerin birlikte ele alınması ile mümkündür.