Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Senay Özgen" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Honeydew Yetiştiriciliğinde Organik ve İnorganik Gübre Kaynaklarının Fitokimyasal Değişimler Üzerine Etkisi
    (2014) Senay Özgen; Saziye Sekercı; Recep Korkut
    Kavun (Cucumis melo L.) dünyanın birçok bölgesinde yaygın bir şekilde yetiştiriciliği yapılan ve Cucurbitaceae familyasının ekonomik öneme sahip türlerinden biridir. Çok zengin bir varyasyona sahip olan bu tür içerisinde bulunan Honeydew (var. inodorus) tipi kavunlar Muskmelon grubu içerisinde yer almaktadır. Bu çalışma da, altı farklı honeydew kavun çeşidinin (,,Spring Dew", ,,Summer Dew", ,,Fall Dew", ,,Honey Pearl", ,,Honey Orange", ,,Snow Leopard") organik ve inorganik gübre kullanımı sonucunda göstermiş oldukları verim ve kalite performanslarına bakılmıştır. Bu amaçla serada yetiştirilen fideler iki farklı uygulama ve her uygulamada dört yinelemeli olarak tesadüf blokları deneme desenine göre araziye dikilmiştir. Şeritlere bölünmüş olan araziye dikim öncesinde 150 kg/ha azot olacak şekilde organik (çiftlik gübresi) ve inorganik (amonyum sülfat) gübreleme yapılmıştır. Sonuçlar, çeşitlerin gübre kaynaklarına göstermiş oldukları tepkilerin farklı olduğunu göstermiştir. Varyans analiz tablolarına göre uygulama x çeşit interaksiyonunun önemli olmadığı görülmüştür. Buna ek olarak uygulamaların da incelenen parametreler üzerinde genellikle önemli bir etki yapmadığı gözlenmiştir. Çeşitlerin parametrelere etkisi istatistiki önemli bulunmuştur. Çeşitlerin SÇKM değerleri 10,8 ile 13,7 arasında değişmiştir. Fenolik içeriği 291,3 µg/g ile ,,Honey Pearl" ve 368,7 µg/g ile ,,Spring Dew" çeşidinde en yüksek değerleri vermiştir. Meyve eti açık turuncu ,,Honey Orange" çeşidinin TEAC ve FRAP değerleri en yüksek çeşitler arasında yer alırken fenolik içeriği en düşük çeşitler arasında yer almıştır. Sonuçlar, organik ve inorganik kökenli gübre kaynaklarının verim ve kalite üzerine belirgin etkilerinin olmadığını göstermiştir. Bu durumda çevre kirliliği, toprak ve insan sağlığı göz önüne alındığında yetiştiricilikte çiftlik gübresi kullanım potansiyelinin yüksek olduğu gözlenmektedir.

| Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Merkez Yerleşke Bor Yolu 51240, Niğde, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim